Realitný trh v Číne? Vraj pohoda

Za posledné roky prispel realitný sektor v Číne k výraznej prosperite svojej krajiny. Ceny rástli rovnako rýchlo ako aj strach, že to raz celé padne. Mnoho prorokov varovalo pred spľasnutím čínskej bubliny s nehnuteľnosťami. To sme sa napočúvali!

Napriek tomu sa tento katastrofický scenár – našťastie – nenaplnil. Dobrá otázka je, prečo? Povedzme, že chytrý krok domácej politiky. Je to hlavne preto, že čínska vláda podnikla potrebné reštriktívne opatrenia. Tie zabezpečili, aby ceny čínskych nehnuteľností prestali raketovo rásť. Jednou z najúčinnejších metód  bolo obmedzenie pre poskytovanie hypoték. Kým v roku 2010 činil objem úverov 2,02 biliónov juanov, rok potom to bolo 1,26 bilióna juanov. V rovnakom období sa podiel nových úverov znížil z 26,9 % na 17,5 percent. Na základe tohto môžeme povedať, že reštrikcia zo strany čínskej vlády zaúčinkovala.

Podľa všetkého  sa zdá, že Peking začína pôsobiť na obnovu svojho realitného trhu, ktorý by mal byť udržateľnejší ako „zbesnený“ boom v posledných rokoch.

Trendy? Urbanizácia a dopyt po drahších nehnuteľnostiach

Investičná banka Goldman Sachs predpovedá, že ceny čínskych nehnuteľností v tomto roku klesnú o 15 až 20 %. Avšak v prvej polovici roka 2013 počítajú s opätovných nárastom cien o 15 %. Osud stavebného priemyslu je silne prepojený s opatreniami domácej vlády. Podľa banky Merrill Lynch sa realitné koncerny v Číne poučili z krízy a v súčasnosti majú silnú kapitálovú základňu.

Neporušený je v Číne aj trend urbanizácie. Každoročne sa takmer 15 miliónov Číňanov presťahuje z vidieku do veľkomiest. Podľa prognóz čínskej vlády by sa malo do roku 2030 presťahovať do miest až 400 miliónov ľudí. Rastúca prosperita krajiny tiež spôsobuje, že čoraz viac ľudí prechádza do strednej vrstvy. Nároky obyvateľstva sa zvyšujú a ľudia viac siahajú po rezidenčných nehnuteľnostiach.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre