Bude nás „made in china“ stáť viac?

Zdá sa, že tovary (najmä televízory, smartphony, oceľové profily a pod.) dovážané z Číny nebudú pre nás lacné večne a prelom by mohol nastať už v blízkej dobe. Pod drahšiu čínsku produkciu sa postupne podpisuje viacero zvýšených výrobných a s výrobou súvisiacich nákladov. Aktuálne sa pozornosť upriamuje na zvyšovanie miezd zamestnancov a vyššie náklady na prepravu.

Čína sa rozhodne riadi heslom z ich bilboardov: „ Čas sú peniaze, efektívnosť je život.“

Čína je svetovo najväčším producentom a podpisuje sa pod 1/5 svetovej výroby. Najväčší podiel na tejto produkcii majú pobrežné provincie Číny, akými sú Peking, ŠanghajShenzen spolu s  Hong Kongom. To sú oblasti, kde rastú ceny pozemkov, továrne  sú čoraz viac obmedzované ekologickými  a bezpečnostnými nariadeniami a nespokojnosť zamestnancov je viditeľnejšia ako voľakedy.

Investičná banka Standard Chartered urobila 5. marca prehľad viac než 200 výrobcov pôsobiacich v oblasti Pearl River Delta (okolie Hong Kongu), z ktorého vyplýva nárast miezd od začiatku roku o 10 %. Len minulý mesiac sa zdvihli mzdy zamestnancom taiwanského výrobcu Foxconn (výroba Apple tabletov) v meste Shenzhen o 16 až 25 %. 91 % členov Americkej obchodnej komory pôsobiacich v  Šanghaji sa v tomto roku vyjadrilo k najväčšiemu problému ako k rastu platov. Zamestnanci viac a viac bojujú za lepšie pracovné podmienky a finančné ohodnotenie.

Rok 2012 ukáže, ako bude reagovať trh na pravidelný rast miezd zamestnancov najväčšieho producenta na svete a ako budú reagovať samotné podniky s ich továrňami a zamestnancami. Obvykle postupujú podniky v takejto situácií k presunu výroby do chudobnejších častí, resp. do časti s lacnejšou pracovnou silou. Ak sa s rastom platov v blízkej dobe nič nespraví, vybrané lacné tovary z Číny už nebudú moc lacné.


Zdieľať
Komentáre