Živnosť verzus s.r.o.

Ako už napovedá názov, podstatný rozdiel medzi živnosťou a s.r.o. je „ obmedzené ručenie “. V praxi to má ďalekosiahle účinky. V prípade, ak ako živnostník máte dlhy, alebo vás žalujú na zaplatenie finančnej čiastky, zodpovedáte za tieto dlhy celým svojím majetkom, ktorý vlastníte (či už ide o rodinný dom, byt, pozemky, motorové vozidlo, úspory uložené v banke a pod.). Pokiaľ by ste mali dlhy z podnikania ako „ s.r.o. “, váš súkromný majetok by zostal týmito dlhmi nedotknutý. Spoločník (t.j. majiteľ) „ s.r.o. “ zodpovedá za dlhy spoločnosti iba do výšky svojho nesplateného vkladu. Základný vklad do spoločnosti je 5.000,-EUR. Ide o vklad povinný, stanovený zákonom. Pokiaľ spoločník splatí 5.000,- EUR, neručí za dlhy vôbec. Pokiaľ by splatil napr. 2.000,-EUR, ručil by za dlhy spoločnosti do výšky 3.000,-EUR. Splatením sa rozumie vloženie finančných prostriedkov do firmy.

Už pri založení „ s.r.o.“ sa musí spoločník rozhodnúť, v akej výške splatí svoj vklad, či úplne alebo iba čiastočne.

Rýchlo a jednoducho. Ako založiť sro?

Zakladanie  sro je finančne náročnejšie ako napr. zriadenie živnosti (poplatok za vydanie jedného živnostenského listu je 5,-EUR za voľnú živnosť a 15,- EUR za remeselnú alebo viazanú živnosť), ale z pohľadu zníženia rizika je spoločnosť s ručeným obmedzeným jednoznačný víťaz.

Na druhej strane sa núka možnosť „ready-made“ spoločnosti. Ready-made spoločnosť “ je spoločnosť s ručením obmedzeným pripravená ihneď na predaj. Spoločnosť má pridelené DIČ číslo (je registrovaná ako platca dane z príjmu). Môžeme tak povedať, že tu ide o predaj sro.

_______________________________________________________________________________________________________

webhosting 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať