Švajčiarska centrálna banka a vláda zvažujú naviazanie franku na euro !

Švajčiarska centrálna banka (SNB) a švajčiarska vláda, podľa tlačovej správy „intenzívne“ rokujú  o možnej väzbe franku na euro. Plány sú hotové a SNB môže zafixovanie výmenného kurzu franku k euru oznámiť už v nasledujúcich dňoch, informovali švajčiarske noviny „Sonntagszeitung“ a odvolávajú s v tejto záležitosti na dôverné osoby. V rozhovoroch ide predovšetkým o vhodnú komunikáciu vlády. Národná banka je totiž nezávislá, avšak želá si politickú podporu. Rozhodnutie by mohlo padnúť už v stredu 17. augusta.

Už v minulom týždni viceprezident SNB Thomas Jordan v rozhovore uviedol, že by si vedel predstaviť naviazanie franku na euro. „Pokiaľ je to zlučiteľné s cenovou stabilitou v dlhodobom horizonte, ide o dočasné opatrenie, ktoré na ovplyvnenie výmenného kurzu, ktoré je v našom mandáte.“

Švajčiarska centrálna banka v súčasnej dobe stavia proti silnému posilňovaniu švajčiarskeho franku. S nástupom turbulencií na akciových trhoch začiatkom augusta frank vytváral voči euru a doláru jeden rekord za druhým. Dôvod: okrem japonského jenu je práve švajčiarska mena považovaná za „bezpečný prístav“ na devízovom trhu v dobách neistého vývoja a prevládajúceho rizika na trhu. Kvôli silnému franku trpia predovšetkým exportne orientované firmy vo Švajčiarsku.

Zdroj: finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať