S Eurodolárom opatrne!

Je potrebné si uvedomiť, že ekonomiky v Eurozóne postupne naberajú na sile.  Dnes zverejnený medziročný rast však nemusí byť až taký „super“ ako sa na prvý pohľad zdá. Treba si uvedomiť, že minuloročná latka (2009)  bola nastavená veľmi nízko oproti predchádzajúcim rokom. Napríklad, ukazovateľ hodnoty akcií,  Nemecký hlavný akciový index DAX zaznamenal 13. augusta 2008 hodnotu 6.422 a 11. Augusta 2009 hodnotu  5.401. Išlo o prepad takmer 19 %. Preto porovnávať sa s rokom 2009 a hovoriť dnes o magickom 20 ročnom vyznie prehnane, aj keď je evidentné, že Nemecká ekonomika rastie.

S Eurodolárom opatrne!

Všetky terajšie udalosti  v Európe, ako výsledky stress testov bánk, posledný dvojnásobný dopyt po emisii Španielskych dlhopisoch, snahy razantného šetrenia v Grécku a Nemecku či jasnovidecké správy o zvyšovaní  úrokových sadzieb ECB, povedú k pozitívnej nálade k Euru alebo akciovým titulom. S Eurodolárom však opatrne!

V posledných týždňoch je na európskych burzových trhoch vidieť nízku likviditu na ktorú upozorňuje väčšina investorov. To môže spôsobovať črtanie trendu menového páru  EUR/USD len vplyvom svetovej meny. Euro preto akoby „sedí opustené v loďke na rozbúrenom mori dolára“. Dolár stále je a naďalej i hodlá byť menou číslo 1. I keď sa problémy v USA prehlbujú, meny ako Euro, Jen či juan svetovú menu neobsadia. Síce sa Európa zotavuje lepšie ako Spojené štáty, za jej menou stojí veľké riziko dlhu. A práve pred spomínaním rizikom sa väčšina investorov skrýva pod perinu zvanou dolár. Bez strachu (rizika) sa večne žiť nedá a i preto nastal v posledných dňoch čas pre americkú menu. Veľké nadšenie z aktuálnej situácie na Starom kontinente už aktuálna hodnota menového páru EUR/USD v sebe započítanú mať môže. Ako som už spomínal, bez potrebnej likvidity je Euro len opusteným cestujúcim v mori.

Pri ďalšom pozitívnom vývoji v oblasti dlhov a zotavenia ekonomík na Starom kontinente, môže opadnúť neistota  a Eurodolár sa tak môže vrátiť k svojim ráznym krokom spred niekoľkých dní a napredovať hore.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre