Jastrabovité komentáre dodali silu americkému doláru

Americký dolár má v dnešnom obchodovaní voči ostatným hlavným menám navrch, a to aj napriek tomu, že americké predaje domov rástli vo februári menej, než sa očakávalo.

Podporu americkej mene však dodali jastrabovité komentáre (náznaky možného zvyšovania sadzieb) od niekoľkých členov Federálneho rezervného systému.

Patrick Harker, šéf Fedu Philadelphia uviedol, že ak sa ekonomika USA bude naďalej zlepšovať, centrálna banka by mala sadzby zvýšiť už budúci mesiac.

Aj Charles Evans, šéf Federal Reserve Bank of Chicago, sa nechal počuť, že ak hospodárstvo zostane na správnej ceste, do konca roka očakáva dve zvyšovania sadzieb. Evansove slová prišli deň po tom, ako Dennis Lockhart, šéf Atlanta Fed pripustil, že sadzby nahor by mohli ísť už v apríli.

Sériu jastrabovitých vyhlásení dnes podčiarkol aj James Bullard, šéf Fedu v St. Louis, ktorý taktiež naznačil, že existuje dôvod pre aprílové zvyšovanie sadzieb. Podľa neho sa pracovné miesta v USA tvoria rýchlejšie než sa pôvodne očakávalo. Bullard predpokladá, že miera nezamestnanosti do konca roka poklesne až na 4,5% a budúci rok inflácia pokorí cieľ Fedu na úrovni 2%.

Dolárový index (DXY) momentálne získava viac ako pol percenta na 96,17 bodu. EUR/USD oslabuje o 0,45%, libra voči doláru stráca až 0,80% a dolár voči jenu získava 0,27%.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre