Ropa stráca 3%. Tu sú hlavné dôvody

Cena ropy dnes prudko klesá, za čo môžu obavy o vývoj svetového hospodárstva a taktiež blížiaca sa jadrová dohoda s Iránom.

Oficiálne dáta z Číny ukázali, že tamojšia ekonomika rástla v treťom kvartáli tempom 6,9%, čo je najpomalšie tempo rastu od finančnej krízy. Aj keď bol údaj lepší než počítali analytici, podľa expertov stačil na to, aby vyvolal obavy súvisiace s dopytom po rope. Čína je v súčasnosti najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

Ďalším medvedím faktorom je blížiaca sa dohoda s Iránom, ktorá bude viesť k odpusteniu sankcií, takže na trh poputuje ďalšia iránska ropa. Jeden z iránsky vyjednávačov uviedol, že existuje nádej, že dohoda medzi Teheránom a západnými mocnosťami bude uzatvorená do konca tohto roka.

Americká ropa WTI oslabuje 2,56% na 46,50 USD, pričom počas dňa sa už obchodovala za menej ako 46 dolárov. Severomorská ropa Brent stráca 2,94% na 48,98 USD.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre