10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americký obor s elektronikou Best Buy ohlásil lepší než očakávaný zisk. Čistý zisk za uplynulý kvartál dosiahol 129 miliónov dolárov, čo je 36 centov na akciu. Trh očakával iba 29 centov/akciu. Tržby dosiahli 8,56 mld. dolárov, čo tiež prekonalo odhady. Akcie Best Buy (BBY) získavajú viac ako 5%.

2. Dnes bol deň PMI – index nákupných manažérov. V Nemecku za odhadmi zaostal index PMI pre sektor služieb ako aj výrobu.  V eurozóne index posilnil na 52,3 bodu, čo je viac ako očakávali analytici. V USA výrobný PMI oslabil z 54,1 b. na 53,8 bodu, čo zaostalo za odhadmi.

3. Vyššie sadzby v júni sú v USA nepravdepodobné. Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia americkej centrálnej banky, ktoré sa uskutočnilo 28. a 29. apríla. Viacerí centrálni bankári považujú zvyšovanie sadzieb na júnovom zasadnutí za nepravdepodobné.

4. Čínsky index nákupných manažérov (PMI) zaostal za odhadmi. V máji indikátor mierne vzrástol o 0,2 bodu na 49,1 bodu, trh ale počítal s hodnotou 49,3 bodu. Indikátor tak zostáva pod dôležitou hranicou 50 bodov.

5. Slabšie dáta podporili čínske akcie. Očakávania, že Peking prikročí k novým stimulom, poslali akcie nahor. Index Shanghai Composite posilnil o 1,2%, CSI 300 získal až 1,67%.

6. Lenovo so silným rastom tržieb. Čínsky výrobca počítačov ohlásil, že v uplynulom kvartáli zaznamenal nárast tržieb o 21% na 11,3 miliardy dolárov. Zisk oslabil o 36% na 100 miliónov dolárov, čo je odrazom nákladov na akvizície.

7. Philadelphský Fed index nečakane oslabil. Indikátor v máji oslabil z predošlých 7,5 bodu na 6,7 bodu, pričom analytici počítali s nárastom na 8 bodov.

8. Za očakávaniami zaostali aj predaje existujúcich domov. V apríli v porovnaní s marcom oslabili o 3,3% na 5,04 milióna domov. Analytici naopak počítali s nárastom o 0,8% na 5,23 mil. domov.

9. A keďže máme štvrtok, pozrime sa aj na americké žiadosti o dávku v nezamestnanosti. Tie v medzitýždnovom porovnaní vzrástli na 274 tisíc, čo je viac ako očakával trh. Analytici počítali s nárastom na 264 tisíc.

10. Teplé aprílové počasie pomohlo britského maloobchodu. Tržby v porovnaní s marcom vzrástli o 1,2%, čo je najsilnejší rast od novembra minulého roka. Analytici počítali len s miernym nárastom o 0,4%.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre