10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Finančná spoločnosť 3G, ktorá drží výrobcu kečupov Heinz, má teraz v pláne prevziať známeho výrobcu potravín Kraft Foods. Ako píše WSJ, obe spoločnosti sú v pokročilom štádiu rokovaní. Kúpna cena sa odhaduje na 40 miliárd dolárov.

2. Väčšina ázijských búrz dnes uzavrela v červenom. Dôvodom sú pretrvávajúce obavy o ekonomický vývoj v Číne či očakávania, že sadzby v USA pôjdu čoskoro nahor. Japonský Nikkei 225 skĺzol o 0,4 % na 19 638 bodov, čínsky index Shanghai Composite stratil 1,1 % a austrálsky ASX 200 uzavrel na otváracej úrovni.

3. Dobré správy z Francúzska. Nálada vo francúzskych spoločnostiach v marci prekvapila, keď rástla silnejšie než sa odhadovalo. Príslušný indikátor dosiahol 96 bodov, čo je najvyššia hodnota za posledné tri roky.

4. Zlepšenie zaznamenali aj nemecké firmy. Index podnikateľského sentimentu IFO v marci rástol už piatykrát za sebou. Index posilnil o 1,1 bodu na 107,9 bodu. Trh počítal s nárastom iba na 107,3 bodu.

5. Výrobca lietadiel Airbus pokračuje v znižovaní svojho podielu v  spoločnosti Dassault Aviation. Francúzska spoločnosť plánuje predať ďalších 17,5 %. Podiel Airbusu tak poklesne zo 42 % na 24,5 percenta.

6. Americká automobilka Ford zvoláva do servisu až 220 tisíc vozidiel v Severnej Amerike. Dôvodom   sú tri závady – problémy s dverovými kľučkami, vákuovom pumpou a senzormi.

7. Šéf chicagského Fedu, Charles Evans dnes v Londýne prehlásil, že silný dolár ma dezinflačné účinky a so zvyšovaním sadzieb sa netreba ponáhľať.

8. Facebook Messenger dosiahol míľnik 600 miliónov mesačne aktívnych užívateľov. Len pred štyrmi mesiacmi M. Zuckerberg oznámil, že Messenger prekročil 500 mil. aktívnych užívateľov. Rast je silný, aj keď mnohých užívateľov netešilo, že správy boli oddelené do zvlášť aplikácie.

9. Slabé dáta z USA: Objednávky na tovary dlhodobej spotreby vo februári výrazne oslabili. V porovnaní s januárom poklesli o 1,4 %, pričom trh počítal s miernym nárastom o 0,2 %. Navyše, aby to nestačilo, rast v predošlom mesiaci bol upravený z 2,8 % na 2%.

10. Silné údaje z eurozóny a slabý vývoj amerických objednávok tovarov dlhodobej spotreby dnes dodali menovému páru EUR/USD ďalšie zisky. Euro voči doláru získava 0,58 % na 1,0987 USD. Počas dňa EUR/USD posilnil až na 1,1013 USD.

Foto: Flickr

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre