10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčšia ropná rafinéria v Iraku bola odstavená a jej zahraniční zamestnanci evakuovaní. Islamistickí militanti sa minulý týždeň zmocnili druhého najväčšieho mesta Mosul, pričom aktuálne postúpili i do mesta Baiji, kde obklopili spomínanú rafinériu.

Ropa Brent dnes dražie o 0,21 % na 113 dolárov/barel. Ropa WTI sa obchoduje na úrovni 106,24 USD, čo je nárast o 0,19 %.

2. Inflácia vo Veľkej Británii zaostáva za silným ekonomickým rastom. V máji inflácia oslabila o 0,3 percentuálneho bodu, keď medziročný rast cien predstavoval 1,5 %. Ide pritom o najnižšiu úroveň od októbra 2009.

3. Index hospodárskeho centra ZEW, ktorý hodnotí očakávania expertov ohľadom vývoja nemeckej ekonomiky, sa v júni prepadol na najnižšiu úroveň od decembra 2012. Index oslabil o 3,3 bodu na 29,8 bodov, pričom ekonómovia počítali s nárastom na 35 bodov.

4. Európsky automobilový trh opäť rastie. V júni sa počet novoregistrovaných vozidiel v EÚ zvýšil o 4,5 % na 1,090 milióna automobilov, čo je už deviaty po sebe idúci nárast. Spomedzi väčších krajín došlo k výraznému poklesu registrácií v Taliansku.

5. Miera inflácie v USA sa dostala na najvyššiu úroveň za jeden a pol roka. V máji medziročný rast cien dosiahol 2,1 %, čo je najviac od októbra 2012. V apríli medziročná miera inflácie dosahovala 2 %.

6. Stavebné povolenia v USA v máji prekvapivo oslabili. V porovnaní s aprílom ich objem poklesol o 6,5 % 1,001 milióna. Ekonómovia počítali s nárastom na 1,3 milióna stavebných povolení.

7. Americký dolár sa po zverejnení spotrebiteľských cien v USA dostal na nové maximá – voči japonskému jenu získal 0,28 %, menový pár EUR/USD oslabil o 0,22 %. Rastúca inflácia tlačí na zvyšovanie sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý už zajtra začína svoje dvojdňové zasadnutie.

8. Oslabený rast čínskej ekonomiky sa podpísal pod klesajúci záujem zahraničných investorov o túto krajinu. V máji zahraničné investície v Číne poklesli na 8,6 mld. dolárov, čo je najnižšia úroveň za posledných 16 mesiacov.

9. Po štyroch dňoch strát sa dnes nemecké akcie opäť zelenajú, a to aj napriek tomu, že index ZEW v júni nečakane oslabil. Spomedzi jednotlivých akcií sa dnes výrazne darí akciám automobiliek – výrobcov vozidiel teší nárast predajov na európskom trhu. Akciový index DAX 30 získava 0,40 % na 9923 bodov.

10. Dobrá správa pre Grécko. Atény si dnes prostredníctvom krátkodobých dlhových cenných papierov požičali 1,3 mld. eur, pričom trojmesačné dlhopisy sa prvýkrát od finančnej krízy úročili za menej ako dve percentá. Výnos predstavoval 1,8 %, pričom v predošlom mesiaci to bolo ešte 2,13 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre