Danske Invest: Chrumkavý fond s nízkou volatilitou!

V redakcii IN nás zaujal jeden z dánskych podielových fondov, ktorý sme sa Vám rozhodli priblížiť.

Mnohí európski investori sa dnes nevedia uspokojiť s nízkoúročenými nemeckými dlhopismi, čo ich núti obzerať sa po rôznych iných investičných alternatívach v krajinách Európskej únie.

Väčšina z nich nazerá „severnejšie“, na krajiny ako Švédsko, Nórsko či Dánsko. Nie je to žiadna náhoda, že ich zaujíma práve táto oblasť Európy. Ide o štáty s vlastnými a hlavne bezpečnými menami, ktoré majú zdravé verejné financie a fiškálnu politiku (čo je dnes v EÚ takmer “raritou”).

Dánske bezpečie

Plne to dokazuje troj –AAA-čkový rating  Dánska od agentúry Standard & Poor´s, navyše s prideleným stabilným výhľadom. Zaujímavou je aj dánska koruna, ktorá je od tej švédskej a nórskej menej volatilná. Podľa pravidiel Európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM) z roku 1999 sa dánska koruna pohybuje v pásme +- 2,25 %.

Dánske dlhopisy sa už stali zaujímavou investičnou príležitosťou. Ponúkajú bezpečnosť, stabilitu a pomerne slušný výnos, ktorý je vyšší ako napr. pri nemeckých bondoch. Jednou z ciest, ako sa zúčastniť na tomto vývoji, je podielový fond.

Výhradne na dánsky trh dlhopisov sa zameriava fond Danske Invest Danish Bond A, ktorý bol založený v roku 1989. V súčasnosti sa tento fond zameriava aj na hypotekárne záložné listy, ktoré prinášajú zaujímavé výnosy.

Čítaj viac v našej rubrike: Investovanie do fondov

Za rok 2011 tento fond dosiahol výnos +4,66 %, za rok 2012 je doterajšia výkonnosť +3,37 %. Poďme ďalej – porovnajme výkonnosť tohto fondu s indexom FTSE All Eurozone Government Price, ktorý zohľadňuje cenu dlhopisov krajín eurozóny.

Za obdobie posledných troch rokov si Danske Invest pripísal výnosnosť (v eurách) 4,04 % ročne, čo by sme s dlhopismi eurozóny dosiahli len ťažko. Cenový indikátor FTSE si za rovnaké obdobie pripísal výnos +0,99 % p.a.

Graf: Porovnanie výkonnosti fondu Danske Invest Danish Bond A a FTSE All Eurozone Government Price

Danske Invest sa tiež môže pýšiť výrazne nízkou volatilitou, čiže rizikom! Počas troch rokov ročná volatilita predstavovala 2,13 %. Pri FTSE All Eurozone Government Price to bolo až 7,29 percenta.

Stratégia fondu znie jednoznačne: Cieľom je dosiahnuť minimálnu výnosnosť  strednodobých dánskych dlhopisov.

A čo štruktúra fondu?! Dlhopisy s 10-ročnou splatnosťou majú na celkovom objeme 39,6 %-ný podiel. Dlhopisy s pevným úročením so splatnosťou 6 – 10 rokov majú 37 % -ný podiel, štvor až päťročné dlhopisy 12,11 percentný.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre