Čína má proti USA silnú finančnú zbraň. Začala ju používať?

Zdá sa, že obchodná vojna medzi USA a Čínou môže prerásť aj do finančného konfliktu. Ako vyplýva z posledných dát, Čína zredukovala objem amerických dlhopisov o približne 6 miliárd USD na 1,165 bilióna dolárov, čo je najnižšia úroveň za posledných 14 mesiacov.

Analytici upozorňujú, že americké dlhopisy sú silnou finančnou zbraňou, ktorú môže Čína použiť v rámci obchodnej vojny. Pripomeňme, že obe krajiny majú v súčasnosti vyostrené vzťahy, keď na seba vzájomne uvalili clá v objeme desiatok miliárd dolárov.

Čína je najväčším držiteľom amerických dlhopisov, s veľkým odstupom za ňou nasleduje Japonsko. Časť ekonómov upozorňuje, že pokiaľ by Peking chcel, dokázal by vyvolať rýchly nárast nákladov na americkom dlhu, čo by Trumpovej administratíve narobilo mnoho problémov.

Treba sa však na to pozrieť aj z druhej strany. Pokiaľ by Čína pokračovala v odpredaji amerických bondov, ich cena by začala rýchlo klesať, čo však nie je ani v záujme Pekingu.

Potom je tu ďalší faktor – Čína skupuje americké dlhopisy, aby oslabila svoju menu voči doláru a tým získala obchodnú výhodu. Pokiaľ by začala dlhopisy vypredávať, jej mena by prudko posilnila a predražil by sa jej tým export.

Podľa odborníkov je preto pravdepodobné, že obe krajiny nájdu spoločnú reč a vyriešia vyhrotený obchodný spor. Minulý týždeň to potvrdil aj guvernér čínskej centrálnej banky Yi Gang, ktorý vyhlásil, že Čína hľadá konštruktívne riešenie, ako odvrátiť obchodnú vojnu s USA. Podľa Ganga by obchodná vojna mohla poškodiť svetovú ekonomiku, čo si určite neželá žiadna zo strán.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre