Velikáni módneho biznisu: Amancio Ortega

Amancio Ortega Gaona, známy len ako Amancio Ortega je syn železničného robotníka a slúžky, ktorému sa nedostalo žiadneho vysokoškolského vzdelania.

Do „kontaktu s módou“ prišiel už ako 13-ročný, keď v meste La Coruña (kde sa presťahovali) robil poslíčka firme, ktorá šila oblečenie pre boháčov. Tvrdo pracoval a vo voľnom čase sa zaoberal základmi podnikania.

Mladý Amancio začal pomaly ale isto zisťovať, že bohatí ľudia si nielenže môžu dovoliť, ale sú aj odhodlaní kúpiť si kvalitné oblečenie. V roku 1963, keď mu bolo 27 rokov, založil firmu Confecciones Goa, ktorá produkovala župany.

Svoje podnikanie naďalej budoval a už v roku 1975 otvoril svoju prvú predajňu s názvom ZARA. Obchod sa rýchlo preslávil najmä pre svoju výnimočnú kvalitu, ktorá bola navyše ponúkaná za rozumnú cenu.

Zrod firmy svetového formátu

Jeho podnikateľské aktivity nakoniec vyústili k vytvoreniu holdingovej spoločnosti Inditex v roku 1985, ktorá prezentovala jeho oblečenie ZARA. Firma Inditex, ktorú spoluzakladal so svojou (teraz už) exmanželkou Rosalia Mera, sa vypracovala na najväčšiu nadnárodnú spoločnosť s textíliami v Španielsku a zaradila sa aj medzi najväčšie na svete.

V roku 2001 sa spoločnosť Inditex stala verejne obchodovateľnou. Z Ortegu, ktorý držal viac než polovičný podiel akcií, sa rýchlo stal jeden z najbohatších ľudí sveta. Dnes má táto módna skupina svoje obchody aj na miestach ako Taiwan, Peru, Austrália či Azerbajdžan. Pod skupinu Inditex patria značky Zara, Pull and Bear, Bershka, Stradivarius či Massimo Dutt.

Hlavným ťahúňom tržieb je značka ZARA, ktorá mala minulý rok na celkových príjmoch 65 %-ný podiel. Veľmi úspešnou je aj značka pre mladé dievčatá – Bershka, ktorá v roku 2011 vytvorila obrat 1,3 mld. eur.

Do tohto módneho impéria dnes patrí tucet návrhárov. Len okolo 250 ich sídli v rodnom meste La Coruña.

Nočná mora novinárov

Každý, kto Ortegu pozná vie, že je obyčajný človek a silný workoholik, ktorý nemá rád výstrednosť. Aj na svoj vysoký vek a bohatstvo neprestáva pracovať a nechodí na dovolenky. Stále má pod dozorom výrobu, dizajn či marketing spoločnosti. Podobne ako Giorgio Armani, aj tento muž si svoj biznis riadi rád sám.

Pre novinárov je priam nočnou norou, nakoľko je veľmi plachý a na verejnosti ho vidí len málokto. Paparazzi sa tak neraz zapotia!

V súčasnosti má na skupine Inditex podiel až 59,29 %. Popri módnom priemysle má investície aj v bankovníctve, plyne či cestovnom ruchu. Ortega má v obľube automobily a miluje jazdu na koni.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre