Velikáni módneho biznisu: Johann Rupert

Johann Rupert je najstarším synom juhoafrického magnáta Antona Ruperta, ktorý svoj priemyselný konglomerát rozbehol s 10 librami v priestoroch garáže. V súčasnosti tomuto impériu predsedá práve Johann Rupert, ktorý stavia na úspechu svojho otca.

Rodinná ríša vznikla v roku 1940, keď začala prevádzkovaním biznisu s čistiarňou. Neskôr sa Anton Rupert rozhodol preniknúť aj do tabakového biznisu, pričom prvá cigaretová značka niesla názov Rembrandt, ktorá si získala veľkú obľubu medzi juhoafrickými fajčiarmi.

Predtým, než Johann Rupert vstúpil do aktivít rodinnej firmy, pracoval v newyorských bankách Chase Manhattan a Lazard Freres. Do USA prišiel rozbehnúť kariéru hneď po tom, čo dokončil štúdium práva a ekonomiky v Juhoafrickej republike.

Po tom, čo J. Rupert vstúpil do rodinného impéria, sa rozhodol rozšíriť jeho aktivity aj do podnikania s alkoholom a expandovať na zahraničné trhy.

Výsledkom bolo oddelenie sa od Rembrandt Group a  zrod skupiny Compagnie Financière Richemont v roku 1988. V tom istom roku bol Johann Rupert časopisom Sunday Times zvolený za „podnikateľa roka“.

V súčasnosti je predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom spoločnosti. Holding ovláda luxusné značky ako Cartier, Van Cleef & Arpels (šperky), Jaeger-LeCoultre, IWC, Piaget, Baume & Mercier, Vacheron Constantin, A. Lange & Söhne (hodinky), Montblanc (písacie potreby) a Alfred Dunhill a Lancel (oblečenie).

Cartier

Značka Cartier vznikla v roku 1847 v Paríži. Po celom svete má viac než 200 predajní v 125 krajinách. Dnes je celosvetovým lídrom v oblasti klenotníctva a luxusného hodinárstva.

Jaeger-LeCoultre

Dynamická a inovatívna značka v segmente high-hodinárstva, ktorá sa vyznačuje jemným spravovaním a eleganciou. Vznikla v roku 1833 vo švajčiarskom meste Le Sentier. Pod skupinu Richemont patrí od roku 1996.

Lancel

Lancel je rýdzo francúzska značka pre ženy, ktoré sa chystajú „zvádzať mužov“. Tašky, ktoré Lancel vyrába, dodávajú ženám neopakovateľné kúzlo. Nesú nádych intimity a sebavyjadrenia.

Alfred Dunhill

Alfred Dunhill je britská značka, ktorá sa špecializuje na kožené pánske oblečenie, hodinky, parfumy, písacie potreby atď.. Možno ste nevedeli, že Dunhill je dodávateľov doplnkom pre film James Bond.

Vlajkovou loďou koncernu je nepochybne Cartier, jedna z najvýznamnejších svetových značiek v oblasti šperkov a hodín. Práve táto značka stojí za polovicou tržieb, ktoré Rupertov koncern vyprodukuje.

Rovnako ako pre všetky veľké spoločnosti s luxusným tovarom, aj pre Richemont je výdatným trhom Čína, ktorá ponúka množstvo príležitostí.

Čínsky trh je s podielom 10 %  tretím najväčším trhom skupiny, a to za Hongkongom a  na takmer rovnakej úrovni s USA a Japonskom.

Rupert je rovnako ako aj jeho otec zanieteným ochrancom prírody, keď predsedá nadácii Peace Parks a osobne sa podieľa na zachovaní 25 tisíc hektárov v oblasti Graaff Reinet.

Vo voľnom čase nepohrdne kriketom či golfom. K roku 2012 sa hodnota jeho majetku odhaduje na 5,1 miliardy USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre