Velikáni módneho biznisu: Les Wexner

Rodičia Lesa Wexnera tvrdo dreli, pričom k významu ťažkej práce ho učili už od mala.

Židovská rodina vlastnila obchod s dámskym oblečením v centre mesta Columbus, ktorý niesol názov „Leslie“.

Rodičia si dali záležať, aby v mladom Lesovi rozkvitol cit pre detaily a taktiež presvedčenie, že všetko je možné, všetko sa dá!

Ako rodičia podnikali, Les si všimol, že v módnej branži sa najlepšie darí športovému oblečeniu. Rodičom preto navrhol, aby sa zamerali práve na tento segment.

Že nevie podnikať?!

Jeho otec to odmietol, pričom zhodnotil, že jeho syn nebude nikdy podnikateľom. Nakoniec ho ale vyzval, že ak si myslí, že jeho nápad je lepší, nech otvorí svoj vlastný obchod,

Na to si Wexner od svojej tety požičal 5000 dolárov a v roku 1963 založil obchod so športovým oblečením pre ženy – Limited Brands. Jedna jediná predajňa sa nachádzala v nákupnom centre Kingsdale, kde jej dizajn tvorili použité tehly, tmavé drevo, farebné sklo či pálený korok. Les vo svojom prvom dni biznisu dosiahol obrat 473 dolárov. Po prvom roku to bolo krásnych 160 tisíc dolárov.

Dnes do jeho skupiny patria svetoznáme značky ako Victoria’s Secret (Wexner ju kúpil v roku 1982 od Roya Raymonda), Lane Bryant, Lerner Stores, Henri Bendel, Abercrombie & Fitch a  Bath & Body Works.

Modelky predvádzajúce značku Victoria Secret´s

Les má talent na získavanie nových spoločností a zameranie sa na nové publikum. Príkladom je rok 1986, kedy kúpil takmer zbankrotovaný obchod so športovým oblečením, pričom ho pretransformoval na výnosný biznis s pánskym oblečením.

Trhová kapitalizácia spoločnosti Limited Brands predstavuje 14,26 mld. dolárov. Spoločnosť stavila na model franšízingu, ktorý sa dodnes javí ako úspešný.

Kľúčovým príkladom je celkovo 123 franšíz (obchod, ktorý má právo na využívanie obchodnej známky) značky Victoria’s Secret, ktoré sú umiestnené na letiskách a v obchodných centrách od Atén až po Kuala Lumpur.

Značka Victoria´s Secret, ktorá je svetovým špecialistom v predaji spodnej bielizne, má v rukách viac ako 1000 obchodov. Les Wexner drží majetok v odhadovanej hodnote 4,4 mld. dolárov. Známy je ako veľký filantrop, v roku 1984 založil nadáciu Wexner.

Pozoruhodným činom je aj kúpa Picassovho obrazu za 42 mil. dolárov, ktorý venoval do Wexnerovho centra pre umenie. Les drží viacero Picassových diel, vzhľadom k čomu jeho zbierka obrazov patrí do 50-ky najväčších.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre