Velikáni módneho biznisu: François Pinault

Poznáte Françoisa Pinaulta? Nie. A značku Gucci alebo Puma?  Tu áno. Tak by znela asi odpoveď viacerých z nás. Za svetoznámymi značkami, ktoré sa už akosi uležali v našich ušiach, stoja často aj menej známe tváre. Niektoré ich zrodili, niektoré ich manažujú a propagujú a len pár ľudí ich vlastní.

Začínali ako tí najmenší maloobchodníci, pričom sa dokázali vypracovať na špicu najbohatších. Práve majitelia módnych značkových skvostov budú v našom seriáli „Velikáni módneho biznisu“  hlavnou témou.

Ako sme už v úvode naznačili, dnes si predstavíme francúzskeho biznismena F. Pinaulta. Jeho maloobchodná spoločnosť PPR, ktorá bola do roku 2005 známa pod názvom Pinault-Printemps-Redoute, zastrešuje viaceré značky luxusu, športového sveta a životného štýlu. Samozrejme, Pinault sa hneď nenarodil v „luxusnej kolíske“, ale chudobnej rodine robotníka. Školu zanechal vo veku 16 rokov a odišiel na vojenčinu do Alžírska. Napriek tomu sa jeho záujem o umenie zrodil už v útlom veku, keď sa ako chlapec nevedel vynadívať na krásu kostolov.

Začínal so stavebným materiálom

Napriek tomu sa prvé Pinaultove podnikanie vôbec nezrodilo v módnej branži, keď v roku 1963 začínal so stavebným materiálom. Až vstupom do spoločnosti Gucci (získanie 42 % akcií) v roku 1999 sa začala nová éra vývoja spoločnosti PPR. Ďalšej významnej príležitosti sa spoločnosť chytila v roku 2007, keď prevzala športovú značku Puma (získala 62,1 %).

Dnes má Pinault v plnom vlastníctve módne značky ako Gucci, Yves Saint Laurent, klenotníka Boucheron, Bottega Veneta či Sergio Rossi. Viac než polovičný podiel má skupina aj na značke Alexander McQeen (britský dizajnér a krajčír McQeen zomrel v roku 2010).

S rozmachom internetu sa aj spoločnosť PPR snaží posilniť svoju pozíciu aj v oblasti e-commerce, ktorá je tradične nepríjemným priestorom pre luxusné značky. Pre módne skvosty nebude ľahké vynahradiť osobný kontakt cez online sieť.

[haccordions title=”” width=580 height=320 hwidth=28 speed=200 active=1]

[haccordion title=”Gucci”]

Značka Gucci vznikla v roku 1921 v talianskom meste Florencia. Jej otcom je taliansky dizajnér a podnikateľ Guccio Gucci. Okrem oblečenia si pod talianskou značkou Gucci môžete kúpiť aj hodinky, obuv a šperky.

Gucci tiež spolupracoval so známymi automobilkami, keď niektoré modely áut obohatil luxusným čalúnením dverí či sedadiel. Spoločnosť v budúcnosti plánuje extravagantný re-dizajn svojich obchodov, ktorých má po celom svete 278.

[/haccordion]

[haccordion title=”Puma”]

Puma je značka športovej obuvi a oblečenia, ktorá vznikla v roku 1928 v Nemecku. Puma, večný rival Adidasu, je sponzorom viacerých športov, od futbalovej Bundesligy až po atléta Usaina Bolta. V roku 2007 bola značka prevzatá francúzskou spoločnosť PPR.

[/haccordion]

[haccordion title=”Boucheron”]
Dom zo šperkmi, Boucheron vznikol v roku 1858 v Paríži. Popri šperkoch pod touto značkou nájdete aj hodinky či parfumy, s ktorými spoločnosť začala v roku 1988.

Klenotník má 34 obchodov po celom svete – Londýn, Tokio, Bejrút atď. S predajom pomáha vyše 100 certifikovaných predajcov.

[/haccordion]

[haccordion title=”Bottega Veneta”]

Bottega Veneta je talianska značka s luxusným koženým tovarom pre ženy, ktorá bola založená v roku 1966. V roku 2001 sa Bottega Veneta dostala do rúk Gucci Group. Značka má viac než 140 vlastných predajní po celom svete. Názov Bottega Veneta v preklade znamená „Benátska dielňa“.

[/haccordion]

[/haccordions]

 

Keď luxus, tak luxus. Podľa všetkého si ho Pinault vo veľkej dávke dopraje aj v súkromí. Pre svoju nemalú zbierku obrazov (odhaduje sa, že drží cez 80 obrazov v hodnote 1,4 mld. dolárov) je Francúz považovaný za najvplyvnejšieho muža v modernom umení. V roku 2006 sa mu dokonca podarilo získať krásnu budovu v benátskom klasickom štýle, Palazzo Grassi. Pod Pinaultove „krídla“ patrí aj známy aukčný dom Christie či preslávená vinica Chateau Latour, ktorá sa nachádza blízko Bordeaux.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre