Južná Kórea oznámila ďalšie stimuly

Južná Kórea v snahe oživiť rast ekonomiky predstavila už druhý stimulačný plán v priebehu štyroch dní. Centrálna banka krajiny poskytne injekciu vo výške 1,5 bilióna wonov (1,029 miliardy eur) pre banky, ktoré budú následne poskytovať nízko úročené pôžičky malým podnikom. Už v pondelok bol oznámený balíček vo výške približne 4 miliárd eur, ktorý obsahuje daňové úľavy, ktoré majú pomôcť k zvýšeniu domáceho dopytu.

Rast Južnej Kórey je ochromený spomaľujúcim globálnym dopytom po jej vývoze. Export tvorí takmer polovicu ekonomického výkonu Južnej Kórey a centrálna banka varovala, že sektor môže uprostred ekonomickej neistoty stagnovať. „Výbor sa domnieva, že hospodárske oživenie v USA je oslabené a stagnácia ekonomických aktivít v eurozóne sa prehĺbila,“ uvádza banka vo svojom vyhlásení k menovej politike. A ako dodáva, rast postupne spomaľuje a to hlavne kvôli hospodárskym prepadom vo vyspelých krajinách.

Očakávaný rast už koncom roka

Vzhľadom k spomaleniu globálneho dopytu a slabej domácej spotrebe sa tiež očakávalo, že centrálna banka zníži svoje úrokové sadzby. Tá ich však zatiaľ ponechala bez zmeny na úrovni 3 %. Je však možné, že banka pristúpi k zníženiu už v najbližších mesiacoch.

Rast závisí aj od účinkov stimulov v USA a eurozóne.

Kórejská ekonomika by mohla dosiahnuť dno v priebehu tretieho štvrťroka. Pokiaľ by vládne stimulačné opatrenia nadobudli účinnosť, mohla by Južná Kórea začať rýchlejšie rásť už v poslednom kvartáli tohto roka. Pri tomto očakávaní sa však tiež počíta s tým, že očakávané stimulačné opatrenia v USA a eurozóne pomôžu k zvýšeniu dopytu po kórejskom vývoze.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre