Boeing: Dobré výsledky a ďalší veľký kontrakt

Výrobca lietadiel Boeing uzavrel obchod na 100 lietadiel pre mexickú leteckú spoločnosť Aeromexico v hodnote 11 miliárd dolárov. Správa prišla v rovnaký deň, ako Boeing oznámil 3 %-ný  nárast čistého zisku za druhý štvrťrok, ktorý predstavuje 967 miliónov dolárov. Tržby leteckej spoločnosti dosiahli výšku 20 miliárd dolárov.

Na výsledky pozitívne vplýval predovšetkým predaj komerčných lietadiel. Boeing tiež zlepšil výhľad na rok 2012, keď očakáva zisk na akciu v rozmedzí 4,40 až 4,60 dolárov, oproti doterajším predpokladom 4,15 až 4,35 dolárov.

Len jediná “škvrna”

Čistý polročný zisk spoločnosti je vo výške  1,89 miliardy dolárov, čo je 24 % nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Generálny riaditeľ Jim McNerney uviedol: „Zvýšenie výnosov a silná prevádzková výkonnosť oboch našich veľkých divízii priniesla v prvej polovici roku 2012 pre Boeing výrazne lepšie výsledky“. Dodávky komerčných lietadiel vzrástli o 27 % a vyššie príjmy v náročnom trhovom  prostredí produkovala aj divízia pre obranu, vesmír a bezpečnosť.

Jedinou „škvrnou“ na výsledkoch spoločnosti Boeing je pokles tržieb v divízii Sietí a kozmických systémov. Tie poklesli v druhom štvrťroku 2012 o 9 % na 1,89 miliardy dolárov.

Akcie spoločnosti Boeing v stredu počas dňa vzrástli o 2,78 % na hodnotu 74,03 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre