Vyučovať sa bude aj euronomika!

Píše sa rok 2016 a na stredné školy sa masívne distribuujú nové učebnice. EURONOMIKA, píše sa veľkými žltkastými písmenami na modrom obale učebníc. Mnohí žiaci sa zamýšľajú: Čo to tá euronomika je?  Aj keď existuje množstvo charakteristík, nám sa páči práve táto: Ide o vedu, ktorá poprela všetky doterajšie zákony ekonómie. Zakladateľom je Euräs UnioneProblemis EuronomikusCarlos Euráčes.

Masívna solidarita

Cieľom euronomiky nie je nastoliť ekonomickú rovnováhu, ale skôr obrniť silných jedincov, ktorí sa (za podmienky ceteris paribus) postarajú o tých slabších. V učebniciach sú krásne príklady (dokonca s ilustráciami), ktoré tieto situácie znázorňujú.

Hlavným princípom nie je voľná ruka trhu, ale masívna solidarita, ktorá rieši problémy, rieši problémy a navyše rieši problémy. V prípade, ak problémy nerieši, je potrebné objem solidárnosti navýšiť (aj keď umelo). K tomu slúžia viaceré nástroje:  Vhodným príkladom je tzv. euroval (viac o ňom nájdete v učebniciach EURONOMIKY – Kapitola Nástroje solidarity).

(Ne)závislosť a Anarchia

Euronomika ako veda je tiež typická svojim unikátnym prístupomcentrálnym inštitúciám. Slovo nezávislosť v jej učebniciach nenájdete. Platia tu totiž silné priamo úmerné vzťahy medzi centrálnou bankou a vládnym aparátom, takže o nezávislosti, ktorú sa teraz učíte, v euronomike počuť nebudete! Boli to práve P. Euronomikus a C. Euráčes, ktorým sa v dobe zrodenia tejto vedy, nezávislosť centrálnej banky nepáčila.

Výraznou črtou tejto náuky je fakt, že Euronomika je jedným z mála systémov, v ktorom sa dajú v čase porušovania pravidiel meniť zásady. Aj keď to miestami pripomína anarchiu, nakoniec sa dohodnú nové „pravidlá“ (zvykne sa používať aj pojem pakt).

V porovnaní s predchádzajúcimi vedami, sa v euronomike menil postoj k bezrizikovým aktívam. Kým doteraz boli bezrizikovou investíciou dlhopisy, v euronomike to už neplatí. Dlhopisy sa stali vysoko výnosnou investíciou, najmä v štátoch ako Španielsko, Írsko či Taliansko. Ako tvrdia autori publikácie, bezrizikové už nie je nič!

Euronomika tak prináša nový pohľad na súčasné ekonomické a finančné vzťahy medzi subjektmi trhu. Či pôjde o zlepšenie vzájomného pôsobenia subjektov, uvidíme v nadchádzajúcom období (až nejaké pre euro bude).

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

Presne sem to ide. Čo bolo neplatí a pravidlá sa prispôsobujú. Už nás na to upozorňuje aj USA či krajiny BRIC že takto to jednoducho nemôže dalej ísť