Kríza v Európe je na konci

Na prvý pohľad to znie ako vtip, či márne želanie nás všetkých. No práve takto sa počas víkendu vyjadril francúzsky prezident François Hollande.

„To čo musíte pochopiť tu v Japonsku je, že kríza v Európe je na konci,“ povedal v prejave pre predstaviteľov japonskej podnikateľskej sféry na svojej ceste po Ďalekom východe francúzsky prezident.

Vo svojom prejave v posledný deň návštevy Japonska Hollande ďalej uviedol, že dlhová kríza slúžila k posilneniu Európy.

„Verím, že kríza dlhodobo oslabujúca eurozónu nakoniec posilní. Teraz máme všetky potrebné nástroje stability a solidarity. Došlo k zlepšeniu v správe ekonomických záležitostí v eurozóne, založili sme bankovú úniu, máme pravidlá týkajúce sa rozpočtových záležitostí, ktoré nám umožnia lepšiu koordináciu a majú formu konvergencie.“

Na oslavy je ešte skoro

Napriek slovám francúzskeho prezidenta o konci krízy a pozitívách, ktoré nám priniesla, však ani zďaleka nemôžme oslavovať. Vyhlásenia sú jedna vec, no ekonomická realita vec druhá. A práve realita nevyzerá úplne ružovo. Veľká časť Európy totiž trpí vysokou nezamestnanosťou a recesiou.

Len pred pár mesiacmi sme tu mali jedny z ďalších obáv o budúcnosť eura vzhľadom na nejasnosti týkajúce sa záchrany Cypru.

Návrhy, ktoré sa v tomto smere objavovali, boli jednak kontroverzné a špecifické a tiež vnášali neistotu ich prípadnej aplikácie aj v budúcnosti pri iných krajinách.

A Cyprus vôbec nebol jedinou krajinou, ktorú kríza položila na kolená. Ešte pred ním sme videli dvojnásobnú záchranu Grécka, potom Írska, Portugalska, či záchranu bánk v Španielsku. A vôbec nie je isté, že počet zachraňujúcich krajín je už definitívne uzavretý.

Nezamestnanosť v eurozóne trhá rekordy, keď je bez práce 19,38 milióna ľudí a menový blok je vo svojej najdlhšej recesii od vzniku v roku 1999, ktorá trvá už jeden a pol roka. Stačí, keď sa francúzsky prezident pozrie na trh práce vo svojej krajine, kde v apríli počet nezamestnaných vzrástol už 24. mesiac za sebou!

Slová Françoisa Hollanda tak určite znejú povzbudivo a optimisticky, no na overenie toho, či má aj skutočne pravdu, si radšej ešte počkáme.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre