5 noviniek, ktoré dnes potrebujete vedieť!

1. Prvýkrát za viac ako 100 rokov chce Grécko pristúpiť k masovému prepúšťaniu štátnych zamestnancov.

Do konca roka 2014 by tak o prácu malo prísť až 15 tisíc štátnych zamestnancov. Po búrlivej debate v nedeľu večer o tom rozhodla vláda v Aténách . Krajina nemá na výber – prijatie tohto opatrenia plus ďalších úspor je podmienkou pre prepustenie ďalších finančných transferov od medzinárodných veriteľov.

Prvých 2000 úradníkov bude prepustených koncom mája. Pôjde o štátnych úradníkov a iných štátnych zamestnancov, ktorí sa dopustili trestného činu. Ďalších 2000 bude prepustených do konca tohto roka.

2. Pozitívne dáta z amerického trhu práce a nádej na ďalšie menové stimuly FEDu. To sú hlavné faktory, ktoré sa v pondelok postarali o zelené čísla na Wall Street. Predaje nedokončených domov v marci vzrástli o 1,5 percenta, pričom ekonómovia očakávali len jedmoperentný nárast.

Okrem toho sa z útrob trhu ozývajú špekulácie, že z dôvodu ochabujúceho hospodárstva bude FED opäť pokračovať v menovom uvoľňovaní.

3. Enrico Letta je kompetentný a má dostatok skúseností. Takto opisujú nového talianskeho premiéra obchodníci na finančných trhoch. Tí politický pokrok v Taliansku značne ocenili, keďže Talianom dnes požičali za najnižší úrok od októbra 2010. Pri dlhopisoch s 10-ročnou splatnosťou úrok predstavoval 3,9 %. Nový premiér Letta už uspel v hlasovaní o dôvere v dolnej komore parlamentu.

Audi (sxc.hu)

4. Medziročne predala viacej áut no tržby a zisk zaznamenali pokles. Hovoríme o výkonoch nemeckej automobilky Audi, ktorá za uplynulý kvartál predala celkom 369 500 vozidiel (medziročný nárast o viac ako 6 %).

Prevádzkový zisk spoločnosti zaznamenal pokles o 7,3 % na 1,3 miliardy eur. Oslabenie na európskom a čínskom trhu hlási automobilka BMW. Tá svoje výsledky predstaví vo štvrtok 2. mája.

5. Ekonomický sentiment v eurozóne zaznamenal nečakané zhoršenie.  Ako v pondelok v Bruseli uviedla Európska komisia, index ekonomického sentimentu (ESI) v apríli poklesol o 1,5 boda na 88,6 bodov. Ekonómovia očakávali pokles iba na 89,3 b.

Za oslabenou hodnotou indexu stoja najväčšie ekonomiky eurozóny. V Nemecku index poklesol o 2,3 boda, vo Francúzsku o 2 body. Naopak, zlepšenie zaznamenal v Španielsku.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre