5 vecí, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Výstup Cypru z eurozóny bol na poslednú chvíľu odvrátený, keď cyperská vláda nakoniec prijala požiadavky medzinárodných veriteľov. Podmienkou na odklepnutie pomoci bola reštrukturalizácia cyperského bankového sektora, ktorá podľa mnohých negatívne ovplyvní cyperskú ekonomiku.

Kým vkladom do 100 tisíc € sa nič nestane, vklady nad túto sumu budú dočasne zamrazené. Isté však je, že vlastníci týchto vkladov môžu počítať so značnými stratami. Ruský premiér Dmitrij Medvedev označil výsledok rokovaní za „krádež“, nakoľko väčšina boháčov ostrova je ruského pôvodu. Cyperské banky budú otvorené už zajtra.

2. Aj napriek úspešným rokovaniam o záchrannom balíku pre Cyprus, sa euro dostalo pod značný tlak. K 21:30 stráca takmer jedno percento na úroveň 1,2852 dolárov. Britská libra voči euru vzrástla až na 6-týždňové maximum. Odborníci poukazujú na množstvo neistôt, ktoré pretrvávajú aj po dohode s Cyprom.

Navyše, trhy vystrašilo vyhlásenie šéfa euroskupiny Jereona Dijsselbloema, podľa ktorého sa môže cyperské dotknutie vkladov stať „modelom“ aj pre iné krajiny eurozóny. Nakoniec ale uviedol, že tieto slová boli vytrhnuté z kontextu a vôbec to tak nemyslel.

3. V pondelok sa v eurozóne objavil ďalší negatívny impulz, keď rada nemeckých poradcov výrazne znížila prognózu hospodárskeho rastu Nemecka. Namiesto pôvodných 0,8 % má najväčšia ekonomika únie tento rok rásť iba o 0,3 %. Dôvodom pre zníženie vyhliadok bol hlavne slabý 4. kvartál 2012, v ktorom ekonomika Nemecka prekvapujúco poklesla o 0,6 %. S podobne nízkym hospodárskym rastom počíta aj nemecká vláda a centrálna banka.

4. Internetový priekopník Yahoo kúpil od 17-ročného britského tínedžera iPhone aplikáciu s názvom „Summly“, za ktorú údajne zaplatil takmer 30 miliónov dolárov. Samotná app-ka bude teraz ukončená a odstránená z App Store, pretože Yahoo jej funkcie začlení do svojich mobilných produktov.

5. Šef newyorskej odnože FED-u, William Dudley v pondelok prehlásil, že výrazne uvoľnenú menovú politiku americkej centrálnej banky bude potrebné aj naďalej udržovať. Ako Dudley uviedol, vývoj na americkom automobilovom a realitnom trhu ukázal, že táto politika bola účinnejšia než sa pôvodne očakávalo. Čo sa ale týka trhu práce, tu badať len mierne pokroky.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 Foto: wikimedia

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre