Nový prezident Francúzska: Francois Hollande!

A je po volebnej bitke! Podľa výsledkov exit pollov sa prezidentom Francúzska stáva Francois Hollande. Socialista porazil v druhom kole odchádzajúceho prezidenta  – Nicolasa Sarkozyho. Podľa prvých odhadov získal Hollande 51,9 % hlasov. “Francúzi sa rozhodli k zmene, a preto ma zvolili. Zmena, ktorú som vám sľúbil, sa začala už teraz“, povedal víťaz volieb Hollande.

Na nového prezidenta čaká množstvo úloh, nakoľko sa krajina zmieta vo finančnej, ekonomickej a politickej kríze. Verejný dlh Francúzska dosahuje 90 % z HDP, vyrovnaný rozpočet nemala krajina už od roku 1974 a nezamestnanosť je 10 %-ná. Časť obyvateľov už navyše stratila dôveru v budúcnosť.  Je to nový začiatok aj pre Európu, povedal víťaz volieb na námestí v Tulle, v oblasti Corrèze, v ktorej bol Hollande desaťročia politicky aktívny.

Menej škrtov, viac prerozdeľovania?

Nový prezident tiež menoval svoje hlavné priority: Oživiť ekonomiku a bojovať s rozpočtovým deficitom. Hollande je presvedčený, že s aktuálnou krízou sa dá bojovať len cez hospodársky rast. Očakávania sú pri Francoisovi rozličné: Menej škrtov, viac prerozdeľovania. Iní sa nádejajú, že Hollande prinavráti Francúzsku ekonomickú a finančnú flexibilitu.

Vo svojej predvolebnej kampani bol Hollande jasne VĽAVO. Oznámil, že príjmy nad milión eur budú podliehať 75 %-nej dani z príjmu a zredukuje dôchodkový vek zo súčasných 62 na 60 rokov. Víťaz volieb je viac sociálny demokrat ako socialista.

Z outsidera absolútny víťaz!

Keď Hollande v marci 2011 oznámil svoju kandidatúru, len málokto veril v takýto úspech. A môžeme povedať, že mu  prihralo i šťastie. Nebyť sexuálnych škandálov okolo Strausa Kahna, stal by sa kandidátom socialistov práve Kahn. Hollande napriek tomu ukázal, že aj outsider má šancu, ak na svojom úspechu tvrdo pracuje.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre