Irán zastavil vývoz ropy do 6 štátov EÚ

Irán zastavil vývoz ropy do šiestich európskych štátov, ako odplatu voči sankciám zo strany Európskej únie, ktoré boli schválené minulý mesiac. Anglicky vysielaca televízia Press TV oznámila, že sa to týka Holandska, Grécka, Francúzska, Portugalska, Španielska a Talianska. Iránsky minister ropného priemyslu už skôr oznámil, že  export zastaví.

EÚ sa dohodla na zastavení dovozu iránskej ropy od 1. júla, čím chce vyvinúť tlak na Teherán, aby zastavil program na obohacovanie uránu, ktorý môže byť využitý na výrobu jadrovej hlavice.

Embargo bolo načasované tak, aby členské štáty, ktoré sú relatívne závislé na iránskej rope, predovšetkým Grécko, mali dosť času na nájdenie alternatívnych zdrojov dodávok.

EÚ v súčasnosti nakupuje asi 20% iránskeho ropného exportu, ktorý predstavuje väčšinu vládnych príjmov. Iránsky minister ropného priemyslu Rostam Qasemi však uviedol, že znížene vývoz do tohto regiónu Teheránu neuškodí.

Cena londýnskej ropy Brent, krátko po stredajšom oznámení zo strany Iránu vzrástla o jeden dolár na 118,35 dolárov za barel.

Embargo EÚ bolo dohodnuté dva mesiace potom, čo Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu uviedla, že má informácie, ktoré naznačujú, že Irán vykonal skúšky k vývoju jadrového výbušného zariadenia.

Teherán trvá na tom, že jeho jadrový program je výhradné mierový. Správa o zastavení iránskeho vývozu do šiestich štátov EÚ pritom prišla krátko pred očakávaným predstavením novej generácie odstrediviek na obohacovanie uránu zo strany Teheránu.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre