Zisk Tesly sa prepadol o polovicu. Firma investorov rozptýlila lacnejším modelom

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Americký výrobca elektrických vozidiel Tesla oznámil, že jeho čistý zisk za prvý štvrťrok klesol o viac ako 50 % a zaostal tak za prognózami Wall Street. Spoločnosť ale ubezpečila investorov, že plánuje pokračovať s výrobou lacnejšieho modelu, ktorý by mal byť uvedený na trh v budúcom roku.

Čistý zisk klesol o 55 % na 1,13 miliardy USD (34 centov na akciu) z 2,51 miliardy USD (73 centov/akciu) pred rokom. Tržby spoločnosti sa znížili na 21,30 miliardy dolárov z 23,33 mld. USD pred rokom. Pokles tržieb o 9 % je najväčším poklesom od roku 2012.

Generálny riaditeľ Elon Musk počas konferenčného hovoru s investormi oznámil, že automobilka predstaví nový lacnejší model skôr, než sa očakávalo. Musk uviedol, že jeho výroba začne „na začiatku roka 2025, ak nie už v závere tohto roku“.

Tesla o novom lacnejšom modeli neposkytla viac podrobností, ako je napr. cena či objem výroby. Táto správa ale investorov potešila, keďže sa objavili špekulácie, že Tesla od plánov na výrobu lacnejšieho elektrického vozidla upustila.

Akcie Tesla (TSLA) v rámci obchodovania po uzavretí burzy vzrástli o viac ako 13 %. Od začiatku tohto roka ale stratili viac ako 40 %, čo je odrazom klesajúceho dopytu a silnej konkurencie zo strany čínskych výrobcov.

Začiatkom tohto mesiaca Tesla oznámila svoj prvý medziročný pokles globálnych tržieb od pandémie a informovala o znížení počtu zamestnancov o viac ako 10 %. Pokračovala tiež vo svojej sérii znižovania cien vozidiel, pričom najnovšie prišlo minulý víkend.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre