Udalosť týždňa: trhy čakajú na Fed a Jeroma Powella

Jerome Powell
Jerome Powell

Blíži sa koniec roka a všetci by radi poznali odpoveď na otázku: Kedy začne Federálny rezervný systém (Fed) znižovať úrokové sadzby?

Určitý náznak odpovede môže priniesť už táto streda, kedy americká centrálna banka zverejní svoje rozhodnutie o sadzbách a následne sa uskutoční tlačová konferencia predsedu Fedu Jeroma Powella.

Toto rozhodnutie bude zďaleka najväčšou udalosťou, ktorá ovplyvní finančné trhy v nadchádzajúcom týždni. Na septembrovom a novembrovom zasadnutí bola hlavná úroková sadzba ponechaná na úrovni 5,25 % – 5,5 %. Inflačné tlaky sa však zmierňujú a správa o indexe spotrebiteľských cien, ktorá bude zverejnená v utorok, pravdepodobne ukáže, že medziročný rast cien dosahuje 3,2 %.

Očakáva sa, že Fed v stredu ponechá sadzby na súčasnej úrovni. Čo sa týka vyhliadok na nižšie sadzby, tie sa po silných dátach z trhu práce zmenili. Obchodníci pred piatkovou správou o zamestnanosti odhadovali približne 60 % pravdepodobnosť, že Fed začne znižovať sadzby v marci budúceho roka. Po zverejnení údajov táto pravdepodobnosť klesla na 50 %, pričom prvé znižovanie sadzieb je pravdepodobnejšie v máji.

Piatkové údaje o zamestnanosti a spotrebiteľskom sentimente, ktoré boli silnejšie, než sa očakávalo, podporili tých, ktorí vsádzali na to, že Fed „by sa mohol budúci týždeň prikloniť k jastrabiemu postoju“, povedal Quincy Krosby, hlavný globálny stratég spoločnosti LPL Financial.

Časť finančných expertov ale upozorňuje, že Fed by nemal sadzby znižovať príliš rýchlo, pretože to môže viesť k „prehriatiu“ už dosť horúceho akciového trhu či iných aktív.

Je pravdepodobné, že šéf Fedu Jerome Powell sa v stredu nebude chcieť k ničomu zaväzovať, ale v popredí budú dve otázky, či Fed skončil so zvyšovaním sadzieb a kedy by ich mohol začať znižovať.

Zdroje: thestreet.com; reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre