Mračná nad svetovou ekonomikou sa sťahujú. Profituje z toho zlato, a ropa

Dianie na geopolitickej scéne sa po minulotýždňovom zavedení ciel na dovoz tovaru z Číny do USA, v hodnote zhruba 50 miliárd dolárov, riadne rozvírilo. Čina bezprostredne reagovala clami na americký dovoz v hodnote troch miliárd dolárov a vyhráža sa ďalšími opatreniami.

Vyhrotila sa aj americká politika voči Iránu. Do najvyššieho vedenia Spojených štátov amerických sa totiž dostali dvaja zástancovia opätovného zavedenia sankcií voči tejto krajine. Ide o Mika Pompea, ktorý na pozícii ministra zahraničných vecí nahradil Rexa Tillersona a Johna Boltona, ktorý začal pracovať ako poradca pre národnú bezpečnosť namiesto Herberta Raymonda McMastera.

Trhy na tieto udalosti reagovali pádom akcií, a naopak dlhopisy a japonský jen, ako bezpečné prístavy, dostali vzpruhu. Aj ropa reagovala na napätú situácia rastom. Hrozí totiž, že Irán nebude môcť dodávať svoju ropu na svetové trhy. Priemyselné kovy poklesli, pretože sa zvyšuje obava zo spomalenia globálneho ekonomického rastu.

Jasným víťazom tejto situácie je zlato, ktorému prajú obe vyššie zmienené udalosti. Ale je to minulotýždňová holubičia rétorika vedenia amerického Fedu, ktorá poskytla zlatu podporu.

Hrozí obnovenie sankcií

Ropa minulý týždeň, po niekoľkých týždňoch „hibernácie“, vzrástla. Oba druhy ropy, WTI aj Brent, prelomili vďaka fundamentálnej podpore prameniacej z geopolitických rizík svoje kľúčové technické úrovne.

Washington, ktorý koná so súhlasom Saudskej Arábie, s veľkou pravdepodobnosťou 12. mája opäť zavedie sankcie voči Iránu. Toto riziko vzrástlo najmä po nedávnej návšteve saudskoarabského korunného princa Mohammeda Bin Salmana vo Washingtone. Tak nový minister zahraničia, ako aj poradca pre národnú bezpečnosť, sú totiž známi svojimi tvrdými postojmi voči Iránu, Venezuele, ako aj Severnej Kórei.

Dnes platnú Iránsku jadrovú dohodu okrem USA podpísali aj Čína, Francúzsko, Rusko, Veľká Británia, Nemecko a Európska únia. Ak by aj teda USA z dohody vycúvali, nemuselo by to ešte samé o sebe znamenať pre iránsku ťažbu ropy veľmi silnú ranu. No výrazne by to pravdepodobne zhoršilo schopnosť krajiny pritiahnuť zahraničné investície, ktoré k opätovnému naštartovaniu svojich produkčných kapacít veľmi potrebuje.

Termínované obchody (futures) na ropu sa začínajú obchodovať v juanoch

Dnešný deň, pondelok 26. marca, je dôležitý z pohľadu dlho očakávaného zavedenia futures kontraktov na ropu denominovaných v čínskych juanoch. Súčasné udalosti v svetovej politike tejto udalosti dávajú ešte väčšiu váhu. V našich „Šokujúcich predpovediach“ pre tento rok, sme predpovedali posilnenie juanu, v reakcii na nové obchody s ropou v tejto mene.

Čína je už dnes najväčším importérom ropy na svete. Jej kľúčoví „zásobovači“, teda najmä Irán a Rusko, budú pravdepodobne veľmi radi, keď budú môcť obísť doteraz používané petro-doláre. Ako pri všetkých nových futures kontraktoch však bude ich úspech závisieť od schopnosti pritiahnuť záujem špekulantov, hedgerov a producentov, ktorí musia novému trhu dodať potrebnú likviditu.

Zlato ťaží zo zhoršenej geopolitiky

Zlato i pri tomto zvyšovaní sadzieb Fedu reagovalo pozitívne. Analytici sa síce nevedeli zhodnúť, či majú stredajšie zvyšovanie sadzieb hodnotiť ako holubičie (v prospech nízkych sadzieb) alebo jastrabie (v prospech vyšších sadzieb), no trh ho poňal jednoznačne ako holubičie. Popularite zlata pridali i nové mračná sťahujúce sa nad svetovou ekonomikou.

Ide najmä o ohrozenú stabilitu na Blízkom východe, ale aj o oslabenie akciových trhov a amerického dolára. Hroziaca obchodná vojna totiž môže znížiť objem svetového obchodu, ktorý doteraz prial rastu globálnej ekonomiky, ako aj akciovým trhom. Investori sa preto začínajú obzerať po bezpečných investičných prístavoch.

Držba zlata prostredníctvom ETF produktov sa v dôsledku toho dostala na päťročné maximá. Predajcami v uplynulých šiestich týždňoch boli najmä hedgeové fondy. Aj tie preto dnes začínajú obnovovať svoje long pozície.

Cena zlata sa dostala opäť na úrovne, v ktorých sa pri rôznych udalostiach pohybovala počas ostatných štyroch rokov. Bude však potrebné ešte silné momentum, aby prekonala úroveň 1375 dolárov za uncu. Náš výhľad však zostáva pozitívny. Zlato si bude v prostredí zhoršeného výhľadu pre ostatné aktíva polepšovať. Úrovňou odporu zostáva 1300 dolárov, a prielom nad 1 375 bude znamenať otvorenie priestoru pre ďalší rast.

Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre