Šialenstvo na kryptotrhu? Meme coiny lámu rekordy

memecoiny

Dva tokeny v rámci ekosystému ethereum, PEPE a MOG, sa v pondelok vyšplhali na rekordné maximá, čím nadviazali na pôsobivý rast z minulého týždňa. Ten prišiel po tom, ako americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) predbežne schválila osem žiadostí o spotové ETF fondy na ethereum.

Cena meme coinu PEPE sa za posledných 7 dní zvýšila o približne 80 % a token MOG za rovnaké obdobie pridal viac ako 160 %. Väčšina tzv. meme kryptomien sa dnes obchoduje v zelených číslach.

Počet adries, ktoré držia meme tokeny menej ako tridsať dní, dosiahol minulý mesiac rekordnú úroveň, čo naznačuje masívny prílev nových obchodníkov. O vyšší dopyt po týchto virtuálnych menách sa postaral aj návrat známeho investora s prezývkou Roaring Kitty, ktorý sa po trojročnej odmlke opäť objavil na sociálnych sieťach. Tento investor bol jednou z hlavných postáv trhového šialenstva v roku 2021, kedy sa dav amatérskych investorov z fóra WallStreetBets postavil veľkým hráčom a spôsobil masívny rast akcií GameStop, dnes označované ako meme akcie.

Meme coiny sú typom kryptomeny, ktorej popularita súvisí s internetovými mémami a virálnym šírením na sociálnych sieťach. Pôvodne boli vytvorené ako vtip bez akejkoľvek praktickej funkcie. Ich ceny väčšinou závisia od dopytu, preto sú mimoriadne volatilné. Prvým a najznámejším meme tokenom bol Dogecoin (DOGE), ktorý prišiel na trh v roku 2013 a mal byť paródiou na bitcoin.

Graf: Vývoj ceny meme coinu PEPE

Zdroje: investing.com; coindesk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre