Štátny dlh USA dosiahol rekordných 34 biliónov dolárov

usa dolár

Štátny dlh USA prvýkrát v histórii prekročil 34 biliónov dolárov a to len niekoľko týždňov pred termínom, do ktorého musí americký Kongres schváliť nové plány financovania federálnej vlády.

Z údajov, ktoré zverejnilo ministerstvo financií, vyplýva, že „celkový nesplatený verejný dlh“ sa 29. decembra zvýšil na 34,001 bilióna USD.

Tento míľnik prišiel len tri mesiace po tom, ako štátny dlh USA prekročil 33 biliónov USD, keďže došlo k nafúknutiu rozpočtového deficitu.

Maya MacGuineasová, predsedníčka Výboru pre zodpovedný federálny rozpočet (CRFB), ktorý je dozorným orgánom, označila túto rekordnú sumu za deprimujúcu. „Hoci je naša úroveň dlhu nebezpečná pre naše hospodárstvo aj národnú bezpečnosť, Amerika si jednoducho nemôže prestať požičiavať,“ uviedla vo vyhlásení.

Rastúci štátny dlh je hlavným bodom sporu medzi republikánmi a demokratmi, v dôsledku čoho hrozia pravidelné vládne „shutdowny“.

Podľa najnovších zistení Rozpočtového úradu Kongresu sa očakáva, že štátny dlh sa v priebehu nasledujúcich troch desaťročí takmer zdvojnásobí. Koncom roka 2022 vzrástol štátny dlh na približne 97 % hrubého domáceho produktu a očakáva sa, že na konci roku 2053 to bude až 181 %.

Ešte znepokojujúcejšie je, že prudký nárast úrokových sadzieb za posledný rok a pol predražil náklady na obsluhu štátneho dlhu. Predpokladá sa, že práve platby úrokov zo štátneho dlhu budú v nasledujúcich troch desaťročiach najrýchlejšie rastúcou časťou federálneho rozpočtu, tvrdí CRFB.

Zdroje: cnn; foxbusiness.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre