Štátny dlh USA po prvýkrát prekročil 33 biliónov dolárov

Štátny dlh USA prvýkrát prekročil 33 biliónov dolárov, pričom za jeden deň vzrástol o 56 miliárd dolárov a len za posledné 3 mesiace o závratný 1 bilión USD.

Podľa nových údajov zverejnených ministerstvom financií dosiahol štátny dlh v pondelok popoludní 33,04 bilióna USD. Pre porovnanie, pred štyrmi desaťročiami predstavoval štátny dlh krajiny zhruba 907 miliárd dolárov.

„Spojené štáty dosiahli nový míľnik, na ktorý nebude nikto hrdý: náš hrubý štátny dlh práve prekročil 33 biliónov dolárov,“ povedala Maya MacGuineasová, prezidentka Výboru pre zodpovedný federálny rozpočet (CRFB).

Na začiatku júna americký prezident Joe Biden schválil návrh zákona, ktorý zrušil vládny dlhový strop v hodnote niekoľkých biliónov dolárov, čo umožnilo nahromadenie ďalšieho dlhu. Navyše dlhový strop je v súčasnosti neobmedzený do januára 2025.

Graf: Štátny dlh USA prekročil úroveň 33 biliónov dolárov

Graf: Štátny dlh USA prekročil úroveň 33 biliónov dolárov (Zerohedge.com)

Ešte znepokojujúcejšie je, že prudký nárast úrokových sadzieb za posledný rok a pol predražil náklady na obsluhu štátneho dlhu. Predpokladá, že práve platby úrokov zo štátneho dlhu budú v nasledujúcich troch desaťročiach najrýchlejšie rastúcou položkou federálneho rozpočtu.

„Ako sme videli pri nedávnom raste inflácie a úrokových sadzieb, náklady na dlh sa môžu náhle a rýchlo zvýšiť,“ povedal Michael A. Peterson, výkonný riaditeľ Peter G. Peterson Foundation, ktorá presadzuje fiškálnu zdržanlivosť.

Zdá sa však, že americká ministerka financií Janet Yellenová si z rekordných čísel nerobí veľkú hlavu. V pondelok v rozhovore pre CNBC uviedla, že je spokojná s fiškálnym kurzom krajiny, pretože úrokové náklady ako podiel na ekonomike zostávajú na zvládnuteľnej úrovni. Upozornila však, že je dôležité myslieť na budúce výdavky.

Podľa niektorých prognóz sa môže štátny dlh USA do konca desaťročia vyšplhať na 50 biliónov dolárov.

Zdroje: foxbusiness.com; zerohedge.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre