MMF zhoršuje prognózu rastu pre Čínu a eurozónu

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok znížil svoje prognózy rastu pre Čínu a eurozónu. Ako uviedol, celkový globálny rast zostáva slabý a nerovnomerný. Napriek tomu označil americkú ekonomiku za „pozoruhodne silnú“.

MMF vo svojom najnovšom ekonomickom výhľade ponechal svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky pre rok 2023 na nezmenenej úrovni 3 %. Prognózu na rok 2024 ale znížil z predošlých 3 % na 2,9 %. Minulý rok svetová ekonomika rástla tempom 3,5 percenta.

Hlavný ekonóm MMF Pierre-Olivier Gourinchas uviedol, že svetová ekonomika sa naďalej zotavuje z covidovej krízy, ruskej invázie na Ukrajinu a minuloročnej energetickej krízy.

Gourinchas ďalej uviedol, že prognózy vo všeobecnosti poukazujú na mäkké pristátie, ale MMF sa naďalej obáva rizík súvisiacich s realitnou krízou v Číne, nestálymi cenami komodít, geopolitickou roztrieštenosťou a opätovným nárastom inflácie.

Nové riziko v podobe izraelsko-palestínskeho konfliktu sa objavilo v čase, keď sa predstavitelia 190 krajín stretli v Marrákeši na výročnom zasadnutí MMF a Svetovej banky. Gourinchas pre agentúru Reuters uviedol, že je príliš skoro na to, aby sa dalo odhadnúť, ako táto eskalácia ovplyvní svetovú ekonomiku: „V závislosti od toho, ako sa situácia môže vyvíjať, existuje mnoho veľmi rôznych scenárov, ktoré sme ešte ani nezačali analyzovať, takže teraz nemôžeme robiť žiadne závery.”

Gourinchas uviedol, že MMF situáciu monitoruje a poznamenal, že ceny ropy v posledných dňoch vzrástli približne o 4 %, čo odráža obavy, že by mohlo dôjsť k prerušeniu ťažby alebo tranzitu ropy. že by mohlo dôjsť k prerušeniu ťažby alebo prepravy ropy.

MMF zvýšil svoju prognózu rastu USA o 0,3 percentuálneho bodu na 2,1 % v roku 2023 a o 0,5 percentuálneho bodu na 1,5 % v budúcom roku. Zlepšenú prognózu stavia na silnejších podnikových investíciách a rastúcej spotrebe.

Pre Čínu počíta v roku 2023 s rastom 5 % a v roku 2024 so spomalením rastu na 4,2 %. To je o 0,2 a 0,3 percentuálneho bodu menej, ako sa pôvodne očakávalo. Zhoršenie prognózy zdôvodňuje krízou na realitnom trhu a slabým zahraničným dopytom. Gourinchas  dodáva, že ak sa realitná kríza prehĺbi, ekonomický rast Číny by sa mohol znížiť až o 1,6 % percentuálneho bodu, čo by následne z globálneho rastu ubralo 0,6 percentuálneho bodu.

MMF znížil aj odhad rastu eurozóny  a to z júlových 0,9 % na 0,7 % pre rok 2023 a z 1,5 % na 1,2 % pre rok 2024.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre