Prevzatie Credit Suisse: krátkodobá a krátkozraká politická reakcia?

pokles

Najväčšia švajčiarska banka UBS včera prevzala konkurenčnú Credit Suisse za 3 miliardy dolárov. Riskantné dlhopisy AT1 v držbe Credit Suisse v objeme 17 miliárd dolárov sa z noci na ráno stali úplne bezcennými.

250-miliardový dlhopisový trh vznikol po globálnej finančnej kríze v roku 2008, aby pomohol podkapitalizovaným bankám v Európe dosiahnuť zdravú kapitálovú primeranosť AT1. Hovorovo sa tomu hovorí aj Dodatočný-Tier-1 (AT1). Kapitál Tier-1 je najvyššie hodnotený kapitál, ktorý je k dispozícii na kompenzáciu zlých úverov alebo iných stresových situácií vo finančnom odvetví. Tier 1 tvorí nerozdelený zisk, kmeňové akcie a v mnohých európskych bankách aj AT1.

„Podľa mňa je to opäť krátkodobá a krátkozraká politická reakcia na zásadný problém. Bankový systém sa zbavil zodpovednosti, pretože jedna kríza za druhou spôsobili, že regulačné orgány a centrálne banky tolerujú čoraz viac naakumulovaných strát. Kapitálové požiadavky sú slabé, nedostatočné a čo je najhoršie, založené na interných modeloch navrhnutých samotnými bankami,“ myslí si Steen Jakobsen, investičný stratég Saxo Bank.

Bankový model 3-6-3 (požičiavajte si za 3 %, požičiavajte za 6 % a o 3 sa vidíme na golfe) podľa neho zanikol v roku 2008 a nahradilo ho „finančné inžinierstvo“. „Finančné inžinierstvo nebolo nikdy dobrý nápad a skutočne riskovalo zlyhanie celého bankového modelu,“ uzatvára Jakobsen.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre