Bullard z Fedu varuje pred infláciou v štýle 70. rokov

James Bullard
James Bullard

James Bullard, prezident Federálneho rezervného systému v St. Louis hovorí, že boj s infláciou sa ani zďaleka neskončil.

Americká centrálna banka za posledný rok zvýšila úrokové sadzby už osemkrát s očakávaním, že ochladí rozpálenú infláciu. Podarilo sa jej spomaliť medziročný rast spotrebiteľských cien zo 40-ročného maxima 9,1 % na 6,4 % (januárový údaj).

Bullard však v stredu varoval, že najnovšie údaje z trhu práce a vývoj maloobchodných tržieb ukazuje, že „americká ekonomika je silnejšia, ako sme si predtým mysleli“. Podľa Bullarda je teraz potrebné agresívne zvyšovať sadzby, inak by sa mohol zopakovať vývoj zo 70. rokov. V tom čase medziročná inflácia dosiahla 12 % a zničila kúpnu silu Američanov.

„Dúfajme, že v roku 2023 dosiahneme dezinfláciu, ale práve teraz sú (ekonomické údaje) horúcejšie, než sme si mysleli,“ povedal v stredu Bullard pre CNBC. „Ak inflácia nezačne klesať, riskujeme opakovanie 70. rokov. Buďme teraz ostrí, dostaňme infláciu pod kontrolu v roku 2023.“

Mnohí ekonómovia sa ale obávajú, že vyššie úrokové sadzby by mohli ekonomiku uvrhnúť do recesie. V utorok zaznamenali akciové indexy v USA najhorší deň v tomto roku po tom, ako najnovšie údaji potvrdili rast podnikateľskej aktivity. To u investorov zvýšilo obavy, že Fed by mohol ďalej zvyšovať sadzby.

Zdroje: fortune.com; cnbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre