Budúcnosť kryptomien: kam sa bude uberať tento trh?

bitcoin kryptomena

Môžeme povedať, že rok 2022 bol pre kryptotrh viac než hrozivý, keďže v minulom roku tento trh zo svojej hodnoty vymazal závratných 1,4 bilióna dolárov (áno, bilióna). Preto je pochopiteľné, že ľudia, ktorí sa tejto forme investovania venujú, si kladú otázku, ako bude vyzerať budúcnosť kryptomien.

Napriek tomu, že v poslednom období došlo k miernym nárastom cien, kryptotrh je do značnej miery stále utlmený a nikto nedokáže s istotou povedať, ako sa bude situácia vyvíjať. Niektorí experti však tvrdia, že ceny kryptomien by mali klesnúť ešte viac, predtým, než dôjde k trvalému zastabilizovaniu.

Žiadny sektor dnes nie je bez rizika, obzvlášť to platí o finančnom odvetí. Kryptomeny sa zrodili takmer z ničoho, konkrétne vznikli z anonymných obchodných aktivít na dark webe. Kto by to bol povedal, že činnosť hraničiaca s ilegalitou pripravila pôdu pre biznis 21. storočia. Pri všetkých prelomových technológiách je hlavné odstrániť škodlivé účinky, aby sa podporilo ich zodpovedné používanie. A v tom tkvie regulačný a politický hlavolam. Krajiny, ktoré umožňujú zodpovednú súťaž, budú pravdepodobne formovať budúcnosť celkového kryptotrhu.

Nariadenia o kryptomenách

Zákonodarcovia vo Washingtone D.C. a na celom svete sa snažia prísť na to, ako zaviesť zákony a usmernenia, aby bola kryptomena bezpečnejšia pre investorov a menej príťažlivá pre kyberzločincov. Na základe toho sa dá predpokladať, že ich regulácia bude v budúcnosti prísnejšia a začne ju oveľa viac vnímať aj bežný investor a trader.

Pripomeňme, že v máji minulého roku sa kryptotrh poriadne zatriasol. Po páde stablecoinu Terra sa výpredaje a panika rozšírili natoľko, že niekoľko kryptofirem ohlásilo prepúšťanie a zmrazilo výbery. To viedlo pri určitých spoločnostiach až k bankrotu. Domino efekt týchto udalostí dodal federálnym úradom ešte viac munície, aby presadili reguláciu kryptomien.

Aj keď je pred nami ešte dlhá cesta, rok 2022 zaznamenal určitý pokrok v oblasti regulácie. Prezident Joe Biden v marci podpísal výkonný príkaz, ktorý vyzval vládne agentúry, aby preskúmali „zodpovedný vývoj“ digitálnych aktív vrátane stablecoinov. Ministerstvo financií USA nedávno zverejnilo prvý rámec, ktorý vychádza z výkonného príkazu prezidenta Bidena o digitálnych aktívach, ktorý načrtáva, ako by USA mali spolupracovať s inými krajinami v prípade digitálnych aktív.

kryptomeny
Kryptomeny: ako bude vyzerať ich budúcnosť?

Reguláciou sa to všetko iba začne

Oslabenie makroekonomických trhových podmienok by mal posunúť kryptoprojekty viac užitočnejším smerom. Očakáva sa, že sa tieto zmeny pretavia do sociálnych platforiem a protokolov Web3. Rovnako sa predpokladá aj rast interoperabilnej identity, on-chain sociálnych grafov a krypto-abstraktných sociálnych skúseností.

Ekonomické štúdie a mnohí experti však predpokladajú aj zatvorenie fondov a oslabenie spoločností, o ktorých sa to vôbec nehovorilo. Dôvodom môže byť jednoducho iba to, že mnohé ekonomické kauzality je veľmi náročné kvantifikovať.

Počas minulého roka sme zaznamenali veľké investície do NFT, čo je non-fungible (nezameniteľný) token. Práve to je hlavným indikátorom, že NFT budú aj v blízkej budúcnosti jedným z hlavných ťahúňov celého kryptotrhu.

Jednou z dôležitých zmien, na ktorú sa podľa expertov bude potrebné pripraviť, bude rozčlenenie veľkých búrz. Balík, na ktorý sme dnes zvyknutí a ktorý je tak trochu štandardom, ako úschova kryptomien, maklérske operácie a podobne, sa rozdelí medzi rôznych hráčov, podobne, ako je to v tradičnom finančnom sektore. To znemožní vznik ďalších prípadov FTX.

kryptomena bitcoin
Kryptomena bitcoin

Budúcnosť kryptomien

Môžeme špekulovať o tom, akú hodnotu budú mať kryptomeny pre investorov v najbližších mesiacoch a rokoch. Realita je však taká, že stále ide o relatívne novú a vrtkavú investíciu bez väčšej histórie. Bez ohľadu na názory odborníkov a expertov, ide stále iba o dohady, ktoré sa môžu, no nemusia potvrdiť. Preto treba myslieť na to, že je dôležité investovať len to, čo je investor ochotný stratiť.

Ak by ste sa jedného rána zobudili a zistili, že kryptomeny boli zakázané rozvinutými krajinami a stali by sa bezcennými, zamávalo by to vami? Je dôležité udržiavať svoje investície v rozumnom rozsahu a neklásť kryptoinvestície nad akékoľvek iné dôležitejšie finančné ciele, ako je napríklad sporenie na dôchodok, či splatenie hypotéky s vysokým úrokom. No je to len uhol pohľadu a v živote vždy platilo, kto neriskuje, nič nezíska.

Zdroje: coindesk.com; weforum.org

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre