Rok hrôzy: hodnota kryptotrhu sa v roku 2022 prepadla o 1,4 bilióna USD

kryptomena bitcoin

Dá sa povedať, že rok 2022 bol pre kryptomeny „rokom hrôzy“. Kým na začiatku tohto roka trhová kapitalizácia kryptomien dosahovala 2,2 bilióna dolárov, aktuálne je to 791 miliárd USD. Hodnota celého kryptotrhu sa tak od začiatku roka prepadla o 1,4 bilióna dolárov a najznámejšia virtuálna mena bitcoin odpísala viac ako 60 % svojej hodnoty.

Svet virtuálnych mien zažil v tomto roku viacero otrasov. Spomeňme krach veľkých kryptomien terra a luna, bankrot kryptobanky Celsius, hackerské útoky a krádeže a nakoniec šokujúci pád burzy FTX, ktorá sa predtým oceňovala na 32 miliárd dolárov. To všetko podkopalo už krehkú dôveru investorov vo virtuálne meny.

Pokles sa začal koncom roka 2021

Pokles na trhu kryptomien sme mohli vidieť už koncom roka 2021, kedy došlo k výraznému rastu inflácie. To vyvolalo obavy, že Federálny rezervný systém začne zvyšovať sadzby. V neistých ekonomických časoch sa investori presunuli do bezpečnejších aktív, takže rizikové aktíva vrátane kryptomien ťahali za kratší koniec. Bitcoin sa v decembri minulého roka prepadol o 19 % a výpredaj pokračoval aj tento rok v januári, kedy najväčšia virtuálna mena stratila 17 %.

Trhy sa potom na určitý čas stabilizovali, no panika nastala opäť v máji. V tom čase trhy šokoval pád stablecoinu terraUSD a jeho sesterského coinu luna, ktorý v priebehu pár dní odpísal takmer 100 % svojej hodnoty a stal sa bezcenným. Panika z prepadu tejto virtuálnej meny sa rozšírila na celý trh s kryptomenami, na čo ďalším poklesom hodnoty zareagoval aj bitcoin či ethereum.

V júni ohlásil bankrot americký poskytovateľ kryptopôžičiek Celsius a v ten istý mesiac skrachoval aj singapurský krypto-hedžový fond Three Arrows  Capital. Aj keď to bola pre kryptomeny jedna negatívna správa za druhou, málokto počítal s tým, že ten najväčší krypto šok ešte len príde.

Pád FTX spustil dominový efekt

V novembri 2022 bola na portáli Coindesk zverejnená správa, že významná kryptoburza FTX zažíva vážnu krízu likvidity a čoskoro by mohla skrachovať. Po týchto správach začala najväčšia kryptoburza Binance predávať natívne tokeny FTX – FTT.

Dňa 11. novembra burza FTX požiadala o ochranu pred bankrotom, čo spustilo dominový efekt. Pár týždňov na to zbankrotovala kryptomenová spoločnosť BlockFi, ktorá mala úzke väzby na FTX. Do problémov sa dostala aj spoločnosť Genesis a Gemini.

Pád multi-miliardovej burzy FTX bol šokom, ktorý výrazne nalomil dôveru v kryptomeny. Kým na začiatku tohto roka sa bitcoin obchodoval za 47.000 dolárov, dnes je to 16 480 USD, čo je pokles o 64 %. Cena kryptomeny Solana, ktorú vychvaľoval aj zakladateľ FTX Sam Bankman-Fried, tento rok stratila 94 % hodnoty.

Aktuálne ceny virtuánych mien a k nim aj cenové grafy nájdete aj v našej sekcii kurzy kryptomien.

Graf: Vývoj BTC/USD od začiatku roka 2022

Svetlý moment

Aj keď kryptotrhom otriaslo množstvo negatívnych správ, treba pripomenúť, že 2022 bol tiež rokom, kedy blockchain Ethereum prešiel výraznou technologickou modernizáciou s názvom „The Merge“. V rámci tohto upgradu Ethereum prešlo na energeticky menej náročný systém overovania transakcií „proof of stake“, ktorý znížil energetickú náročnosť blockchainu o 99 percent. Predtým sa transankcie na blockchaine overovali na systéme „proof of work“, ktorý spotreboval rovnaké množstvo elektriny ako napr. Čile.

Pri spätnom pohľade na rok 2022 vidíme, že tých temných momentov na trhu s kryptomenami bolo výrazne viac než tých svetlých, čo sa odrazilo aj na cene kryptomien. Tento rok bol pre kryptoinvestorov viac než náročným a rok 2023 bude pre celý trh výzvou. Treba myslieť na to, že kryptomeny sa považujú za vysoko volatilné aktívum, ktoré podlieha nepredvídateľným cenovým výkyvom a prepadom. Z tohto dôvodu sa do kryptomien neodporúča investovať viac, ako ste ochotní potenciálne stratiť.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre