Poradíme vám, ako začať s investovaním do akcií

Obchodovanie na burze už dávno nie je iba výsada bohatých, ktorí do akcií investujú astronomické sumy. Akcie patria medzi finančné inštrumenty, ktoré môžu priniesť úspech aj vám, a vôbec nemusíte investovať vysoké sumy peňazí. Investor Lukáš Ištvan, z uspesnynaburze.sk vám poradí ako začať s investovaním do akcií a na čo si treba dať pozor.

Čo sú to akcie?

Akcie môžete poznať aj pod názvom cenné papiere. Ide v podstate o podiel v spoločnosti, ktorá akcie vydala. Ak si teda kúpite na burze akcie, kupujete si podiel v danej spoločnosti.

Stretnúť sa môžete s dvoma typmi akcií – kmeňové a prioritné. Vlastníci kmeňových akcií majú právo voliť predstavenstvo spoločnosti. To okrem iného rozhoduje o tom, či sa zisky použijú na vyplatenie dividend, alebo sa investujú do spoločnosti. Spolu s takýmito akciami vlastníte podiel zo ziskov, ale aj zo strát.

Ak vlastníte prioritné akcie, budú vám dividendy vyplatené vo vopred stanovenej výške a čase. Prioritné akcie teda ponúkajú vyššiu istotu a to aj v prípade bankrotu spoločnosti. V takom prípade by ste totiž mali prednostné právo na navrátenie investície pred vlastníkmi kmeňových akcií.

Ak sa chcete investovaniu nielen do akcií venovať intenzívnejšie, mali by ste venovať čas aj vzdelávaniu sa v tejto oblasti, či už na vlastnú päsť alebo pomocou investičnej akadémie.

Investovať do akcií môže každý

Obchodovanie s akciami prebieha na akciových burzách a vďaka obchodným platformám, ktoré brokeri ponúkajú, môžete začať obchodovať aj vy. V prvom kroku si treba založiť obchodný účet u niektorého z brokerov.

Pri výbere berte do úvahy okrem iného aj to, akú kvalitnú má obchodnú platformu, aké sú poplatky za realizáciu obchodu, nečinnosť a podobne, overte si aj či spadá pod reguláciu miestnych a medzinárodných regulačných úradov a akú má ponuku finančných inštrumentov. Až potom si u niektorého brokera založte obchodný účet.

Kúpte svoje prvé akcie

Po založení obchodného účtu, teda vytvorení prihlasovacích údajov, zadaní osobných údajov a ich overení, je ešte potrebné vložiť na účet finančné prostriedky. Kvalitu obchodnej platformy poznáte aj podľa toho, že vám umožní zadať rôzne typy objednávok a v ponuke má aj pokročilé obchodné príkazy. Prvým typom objednávky je market objednávka, kedy nakupujete alebo predávate za aktuálne trhové ceny.

Druhou možnosťou je limitná objednávka. V tomto prípade si nastavíte cenu, za akú chcete akcie nakúpiť. Keď sa cena dostane na túto hodnoty, objednávka sa aktivuje.

Chrániť svoje investície môžete pokročilými obchodnými príkazmi ako je napríklad Stop loss, vďaka ktorému si môžete nastaviť maximálnu stratu na investíciu. Ak bude strata vyššia, akcie sa automaticky predajú.

Detailnejší postup a tipy ako investovať do akcií nájdete na stránke Úspešný na burze.

Do akcií investujte s rozumom

Investovanie do akcií patrí k spôsobom, ako zhodnotiť svoje peniaze a nechať ich zarábať. Treba si však uvedomiť, že každá jedna investícia so sebou nesie určitú mieru rizika.

Absolútnym základom by preto mala byť diverzifikácia investície, teda jej rozdelenie do viacerých oblastí alebo finančných inštrumentov.  Ak sa vám jedna investícia nepodarí, iné to môžu minimálne dobehnúť, aby ste stratu nepocítili. S tým súvisí aj pravidelné prehodnocovanie portfólia a svojich rozhodnutí. Jednou z možností je aj kopírovanie úspešných investorov, ktoré obchodné platformy umožňujú.

Myslite tiež na to, že vysoké a rýchle zisky znamenajú aj vysoké riziko, takže buďte trpezlivý a rozvážny, najmä ak s investovaním len začínate. Počítajte aj s tým, že ceny akcií sú premenlivé a unáhlené rozhodnutia sa nemusia vždy oplatiť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre