Saxo Bank oznámila za 1. polrok rekordné výsledky

Tržby spoločnosti vzrástli na takmer dvojnásobok. Význame narástol aj počet nových klientov. Saxo Bank chce počas súčasnej zvýšenej trhovej volatility poskytovať klientom dostatok informácií na kvalifikované investičné rozhodnutia.

Skupina Saxo bank ohlásila za prvý polrok veľmi dobré hospodárske výsledky. Dosiahla čistý zisk v prepočte 529 mil. dánskych korún (71 mil. eur). V prvom polroku minulého roka to pritom bola strata 139 mil. dánskych korún (18,7 mil. eur). Keďže spoločnosť podniká s dánskou bankovou licenciou, výsledky reportuje v dánskych korunách. V ďalšej časti správy sú čísla prepočítané na eurá.

Tržby spoločnosti vzrástli na 309 mil. eur, kým v rovnakom období vlaňajška to bolo 148 mil. eur. Medziročne tak ide o nárast o 107 percent.

Za dobrými výsledkami je prílev nových klientov. Prostredníctvom Saxo Bank začalo v prvom polroku obchodovať viac ako 80 tisíc nových investorov, čo zvýšilo ich celkový počet na nové maximum 620 tisíc. Finančné prostriedky investorov pod správou Saxo Bank dosiahli 53,1 mld. eur. V rovnakom období vlaňajška to bolo 17,6 mld. eur.

Prvý polrok tak priniesol Saxo Bank viacero nových rekordov, či už ide o objem majetku pod správou, počet obchodných príkazov, počet klientov alebo objem obchodov s akciami.

Na strane nákladov vzrástli výdavky na personál a administratívu medziročne o 24 percent na 174 mil. eur.  Je za tým sčasti aj akvizícia spoločnosti BinckBank, ktorej cieľom je posliniť digitalizáciu a nové technológie. Integrácia BinckBank je aj výsledkom dlhodobej snahy celej spoločnosti znížiť náklady a dosiahnuť úspory z rozsahu.

Finančné výsledky Saxo Bank za prvý polrok

  • Tržby: 2,3 mld. dánskych korún (1,1 mld. korún 1. polrok 2019)
  • EBITDA: 967 miliónov dánskych korún (57 miliónov dánskych korún 1. polrok 2019)
  • Zisk pred zdanením: 704 miliónov dánskych korún (164 miliónov dánskych korún 1. polrok 2019)
  • Čistý zisk: 529 miliónov dánskych korún (139 miliónov dánskych korún 1. polrok 2019)
  • Aktíva pod správou: 395 mld. dánskych korún (131 mld. dánskych korún k 30. júnu 2019)

Komentár Vitali Butbaeva, riaditeľa Saxo Bank pre strednú a východnú Európu:

  • Prvých šesť mesiacov bolo pre Saxo Bank výnimočných z niekoľkých dôvodov. Pandémia Covid-19 zasiahla finančné trhy aj investičnú komunitu. Následky na ekonomiku a ľudí boli obrovské. Museli sme sa preto prispôsobiť novým pracovným podmienkam. Tým ako naši zamestnanci prešli na prácu z domu, počet našich “kancelárií” vzrástol celosvetovo zo 17 na viac ako dve tisíc. Zároveň sme museli byť schopní obslúžiť rekordný počet nových klientov.
  • Finančné výsledky za prvý polrok nás veľmi tešia. Zásluhu na tom mali externé faktory, ako nárast volatility na kapitálovom trhu. Nebolo by to však možné bez našej stratégie založenej na digitalizácii investovania, automatizácii procesov. Dobré výsledky za prvý polrok nám umožnia ešte viac sa zamerať na užívateľský komfort pre našich súčasných a budúcich investorov.
  • V prvom polroku sa nám podarilo zvýšiť naše postavenie na investičnom trhu. Naše tržby rástli naprieč rôznymi skupinami klientov a finančných produktov.
  • Počas uplynulých šiestich mesiacov sa ešte viac zrýchlil trend inviduálnych investícií zo strany drobných investorov. Zaznamenali sme výrazný nárast počtu nových aktívnych klientov o viac ako 80 000 a tento trend sa zreteľne odráža aj v regióne strednej a východnej Európy. 
  • Taktiež sme zaznamenali vysoký prílev investícií do našich služieb v oblasti správy digitálneho wealth manažmentu, ako je SaxoSelect, pretože veľa klientov chce investovať na trhu, avšak riadenie portfólia a jeho vyváženie prenechá našim odborným partnerom v plne transparentnom a digitálnom prostredí.
  • Pre poskytovateľov investičných služieb to vytvára povinnosť sprístupniť klientom nie len prístup k finančným trhom, ale poskytnúť im aj včasné a relevantné informácie, ktoré slúžia ako poklad pre ich investičné rozhodnutia a znižujú riziko. Poskytujeme preto každému investorovi personalizovaný súbor informácií, online vzdelávania a webinárov. Som hrdý, že pokračujeme v našej misii poskytnúť klientom dostatok informácii pre zodpovedné investičné rozhodnutia.
xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre