5 tipov ako investovať

Máte určitý obnos financií a rozmýšľate, kam investovať svoje ťažko zarobené peniaze? Premýšľajte ekonomicky a skúste investovať tak, aby vaše peniaze generovali ďalšie peniaze. Prinášame vám niekoľko tipov na rôzne formy investícií.

Kryptomeny

Kryptomeny alebo takzvané digitálne peniaze sú veľmi zaujímavou, no aj pre odborne podkutých ekonómov veľmi problematicky uchopiteľnou témou. „Kráľom“ medzi kryptomenami je Bitcoin, hodnota ktorého sa behom relatívne krátkeho času vyšplhala z nuly až do sfér tisícov eur. V súčasnosti je možné nakupovať desiatky až stovky rôznych kryptomien, no predpovedať ich (ne)úspešnosť je takmer nemožné. Nákup kryptomien sa dá považovať skôr za lotériu s mimoriadne neistou budúcnosťou. Trochu iný prípad sú technológie, ktoré sa s kryptomenami spájajú…

Veterány

Tento druh investície má tradíciu skôr vo vyspelých zahraničných krajinách, no prvé lastovičky možno badať už aj na Slovensku. Ak plánujete investovať do veterána s vidinou budúceho zisku z jeho predaja, mali by ste o danom aute vedieť doslova všetko. Dôležitý je rok výroby, typ ale aj technický stav vozidla. Koľko kusov konkrétneho modelu bolo vyrobených a koľko ešte reálne existuje? Akú históriu má vozidlo za sebou – bolo úspešným pretekárskym vozom? Bola jeho majiteľom slávna osobnosť?

Sebarozvoj

Rozvoj vlastných schopností a vedomostí je jedným z najlepších, ak nie absolútne najlepším krokom, ako investovať vlastné peniaze a čas. Takáto investícia prináša samé pozitíva – nezískate len väčší rozhľad a sebavedomie, ale nové zručnosti a vedomosti posilnia aj vaše postavenie na trhu práce. Je však dôležité uvedomiť si, že sebarozvoj je behom na dlhú trať a sladké plody vašej snahy neprídu zo dňa na deň. To sa však nedá očakávať prakticky od nijakej investície.

Vlastné podnikanie

Investícia do vlastného podnikania si vyžaduje nielen finančný kapitál, ale aj ľudské zdroje, prácu a čas. Vyššie spomenuté momenty sa môžu zosobniť v jednom jedinom človeku – to je v začiatkoch takmer ideálny stav a človek môže začať podnikať sám. V opačnom prípade si môže najať (spolu)pracovníkov či získať investora. S vlastným podnikaním sa spája veľa rizík a neistoty, zároveň je ale aj možnosťou povýšiť svoju záľubu či schopnosť na úroveň, kedy vám začne zarábať na živobytie.

Nehnuteľnosti

Investície do nehnuteľností patria k najtradičnejším spôsobom zhodnocovania financií najmä kvôli vysokej pravdepodobnosti udržania stability či dosahovania rastu. V kurze sú stavebné pozemky, orná pôda a samozrejme tiež objekty slúžiace na skladovanie, bývanie alebo ako priestor na prevádzku rôznych podnikov. Ani táto forma investície však automaticky nezaručí úspech a treba si dobre premyslieť, či sú práve nehnuteľnosti tým, do čoho chcete investovať.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre