Rozdiely v hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver alebo hypotéka je taký typ úveru, pri ktorom sa zakladá nehnuteľnosť. Pre banku je založenie nehnuteľnosti veľmi dôležité, pretože v prípade, že sa hypotéka nespláca, potom nehnuteľnosť slúži ako zábezpeka. Hypotéka je vlastne podmienená financovaním nehnuteľnosti a rovnako aj dokumentmi, ktoré k nej súvisia.

Doba splatnosti v prípade hypotekárneho úveru je 30 rokov a viac. Splatnosť je však pri každej banke iná, čiže je závislá od danej banky. Jedna banka môže ponúkať hypotekárny úver na 35 rokov, druhá na 40 rokov a podobne.

Banky si pri žiadosti o hypotekárny úver preverujú bonitu a rovnako aj príjem klienta. Čiže banka overuje, či klient platil svoje záväzky načas – napríklad v prípade sporenia či iných úverov. Rovnako je aj príjem rozhodujúcim. Banka neschváli hypotekárny úver ľuďom, ktorí nepracujú, respektíve tým, ktorí nemajú pravidelný príjem do určitej sumy.

Ako si vybrať správny hypotekárny úver?

Nie každý človek sa vyzná vo svete úverov. Existujú aj takí, ktorí sú vo svete úverov doslova stratení. Mnohí si nevedia ani len zistiť informácie o úrokových sadzbách a poplatkoch za hypotéky, prípadne nemajú čas na získanie týchto informácií. Tí takpovediac tápajú, ktorý hypotekárny úver je pre nich vhodný.

Ak ste jedným z nich a neviete si dať rady, tak výborným pomocníkom pre vás je hypotekárna kalkulačka, ktorá vám pomôže ušetriť peniaze pri výbere správnej hypotéky. Hypotekárna kalkulačka je ideálnym nástrojom pre ľudí, ktorí sa nevyznajú vo svete úverov. Jednoducho do nej zadáte pár informácií a následne dokáže zhodnotiť, ktorá hypotéka je pre vás ideálna.

Vďaka nej sa budete vedieť zorientovať medzi množstvom hypoték, ktoré ponúkajú jednotlivé banky na Slovensku. Takúto hypotekárnu kalkulačku nájdete takmer na každej internetovej stránke banky.

Ak však nepatríte medzi milovníkov internetu alebo nebodaj máte záujem o osobnejší prístup, tak v takom prípade je vhodné sa obrátiť na nejakého hypotekárneho špecialistu priamo v banke alebo v inej spoločnosti. Hypotekárni špecialisti vám dopodrobna vysvetlia, prečo je ten alebo onen typ hypotéky pre vás vhodný.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre