7 populárnych klamstiev o bitcoine, ktorým by ste nemali veriť

Uplynulé roky získali kryptomeny na čele s bitcoinom na výraznej popularite. Prítomnosť  Bitcoinu dnes vnímajú nielen kryptomenoví nadšenci a investori, ale aj bežní smrteľníci. S rastúcou popularitou prichádzajú aj mnohé mýty a nepravdy, ktorým svet kryptomien musí čeliť. Poďme sa pozrieť na tie najväčšie a rozoberme si si, čo je pravda a čo nie.

Bitcoin je Ponziho schéma

Pyramída či Ponziho schéma. Aj takéto označenia prischli najpopulárnejšej virtuálnej mene. Pri Ponziho schéme ide o to, že investori do takéhoto systému prinášajú peniaze s cieľom ďalšieho zúročenia, avšak to sa nedeje a z ich prostriedkov sú vyplácané úroky len predošlým investorom. Celá podvodná schéma padá v momente, keď prestávajú prichádzať noví investori, prípadne nastane väčší odliv súčasných investorov, ktorý prekuknú systém.

Aj keď sme sa vo svete virtuálnych mien mohli stretnúť s týmto modelom (napr. Bitconnect), označovať za Ponziho schému Bitcoin je mylné.

Operácie s touto kryptomenou sú transparentné a nikto ich neriadi. Bitcoin totiž nie je firmou a nikomu nepatrí, takže tu nie je inštitúcia, ktorá by prisľúbila vysoké zhodnotenie. Navyše, pri Ponziho schéme nenájdeme žiadnu službu či produkt – naopak, Bitcoin je aktívom, ktoré sa používa ako mena a jej cena je určovaná na základe trhového princípu.

40% Bitcoinov drží 1000 ľudí

Ďalším mýtom je, že podstatná časť Bitcoinov je v držbe len určitej skupiny ľudí. Toto je však len čistá špekulácia, pretože čo s istotou vieme je to, že existuje 24 miliónov BTC peňaženiek. Jedna osoba však môže mať stovky peňaženiek, zatiaľ čo jedna peňaženka môže držať Bitcoiny patriace tisícom alebo miliónom ľudí. Tento fakt znemožňuje akúkoľvek analýzu koncentrácie bohatstva medzi vlastníkmi Bitcoinov.

Bitcoin nemá žiadnu hodnotu

Často sa vynárajú prognózy ako “jedného dňa padne na nulu”.  Áno, cena je tvorená trhom a je založená na dôvere investorov, takže môže nastať aj takýto scenár. To sa však môže stať aj euru, doláru či libre.

Hodnota je tvorená dopytom a ponukou po Bitcoine, pričom BTC má ponuku prísne stanovenú (algoritmus je nastavený na 21 miliónov BTC). To sa nedá povedať o fiat menách, ktorých ponuku zvyšujú centrálne banky tlačením nových peňazí.

Bitcoin môže niekto „hacknúť“

Algoritmus, s ktorým prišiel vynálezca bitcoinu Satoshi Nakamato, je neustále vylepšovaný. Digitálna mena využíva viacero šifrovaní a ak by existoval počítač, ktorý by túto sieť dokázal „hacknút“, musel by ovládnuť aspoň 51% výpočtového výkonu všetkých počítačov na svete. Na druhej strane, príchod kvantových počítačov ohrozuje aj samotné kryptomeny. Podľa expertov zo Singapuru by v roku 2027 mohol existovať dostatočne silný kvantový počítač, ktorý by mohol prelomiť šifrovanie privátnych kľúčov.

Bitcoin využívajú len zločinci

V začiatkoch popularity tejto kryptomeny boli rozšírené správy, že Bitcoin je masívne využívaný na financovanie terorizmu či pranie špinavých peňazí, a to kvôli jeho anonymite. Treba si ale uvedomiť, že Bitcoin je anonymný len do tej doby, pokým sa ho nepokúsite zameniť za hotové peniaze, k čomu potrebujete overiť totožnosť.

Dnes už existuje viacero firiem, ktoré analyzujú bitcoinovú sieť a dokážu k adresám priradiť aj identitu vlastníka. Všetky transakcie s Bitcoinom sú navždy zaevidované v blockchaine, takže v porovnaní s hotovosťou nie je na nelegálne účely až tak vhodný. Podľa štúdií len 1% všetkých transakcií s Bitcoinom  bolo použitých na pranie špinavých peňazí a 44% na nelegálne aktivity. Áno, podstatná časť transakcií s touto menou je stále ilegálnych, no hovoriť, že je to len mena zločincov, je zavádzajúce.

Bitcoin je anonymný

Ako sme už načrtli vyššie, veľmi rozšíreným mýtom je, že Bitcoin je anonymný. Pravdou ale je, že každý vlastník Bitcoinu má adresu spojenú s verejným a súkromným kľúčom. A keďže verejný kľúč dokáže  byť spojený s vašou osobnou identitou, potom nezostávate v anonymite.

Bitcoin nie je používaný ako hlavná mena, pretože je pre vlády hrozbou

Jediná vec, ktorá Bitcoinu stojí v ceste za tým, aby sa zaradil medzi hlavné meny, je Bitcoin samotný. V súčasnosti je problémom jeho škálovateľnosť a fakt, že za sekundu dokáže spracovať 7 transakcií.  Naproti tomu Visa a PayPal môžu spracovať 1667 a 193 transakcií za sekundu. To znamená, že nie je vhodný na rýchle a okamžité platby a v súčasnej implementácii by ťažko fungoval ako hlavná mena.

Pozri tiež: Čo sú kryptomeny?

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre