Kupujete auto? Ukážeme vám spôsoby financovania

Kúpa nového automobilu je pre väčšinu z nás veľmi náročnou finančnou položkou. Našetriť si dostatočné množstvo peňazí je nezdolateľná a ťažká cesta. Našťastie existujú spôsoby, ktoré nám pomôžu získať nové auto jednoduchšie a splácať ho už počas jeho využívania.

Na trhu existujú tri najčastejšie spôsoby financovania auta: úver, finančný lízing a operatívny lízing. Poďme si spoločne predstaviť všetky tri typy.

Úver

Výhodou úveru sú v tom, že banka vám požičia peniaze, za ktoré kúpite automobil. Ten je hneď od začiatku napísaný na vaše meno a stáva sa okamžite vaším majetkom. Banke potom mesačne splácate pôžičku v stanovenej výške a na plno si užívate váš nový automobil

Finančný lízing

Najlepšie v prípade ak si chcete váš automobil nechať aj po skončení splácania. Po ukončení lízingu sa stáva majetok vlastníctvom osoby (firmy). Počas doby splácania lízingu nie je teda vlastníkom ihneď majiteľ, ktorý daný lízing spláca, ale firma, ktorá je prenajímateľom. Väčšina spoločností vyžaduje prvú zvýšenú splátku v podobe akontácie, ktorú si môže klient zvoliť v percentách z celkovej ceny.

Operatívny lízing

Operatívny lízing je druh lízingu, kedy po skončení doby prenájmu nájomca vracia majetok prenajímateľovi. Na možný prechod vlastníctva predmetu leasingu na nájomcu nie je zmluvný nárok. Je menej využívaný súkromnými osobami, skôr firmami, avšak každým rokom pribúda čoraz viac súkromných osôb a preto sa lízingové spoločnosti prispôsobujú a vytvárajú výhodné podmienky bez rozdielu na fyzickú, alebo právnickú osobu (spoločnosť). Výhodou tohto typu lízingu je, že o údržbu ako servis, poistenie, opotrebenie a podobne sa stará lízingová spoločnosť a tieto náklady nepripadajú na osobou splácajúcu mesačné splátky. Akontácia v tomto prípade nie je potrebná.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre