USA čakajú ťažké časy

Investori by sa mali v nasledujúci rokoch pripraviť na výrazne nižšie ceny energií. Dôvodom je elektrifikácia automobilovej dopravy, ktorá je v plnom prúde. Hlavný smer bude udávať Čína. Elektrické autá tam totiž predstavujú riešenie vážnych problémov znečistenia ovzdušia. Peking túto aktivitu dokonca označil za „sociálnu prioritu číslo jeden“.

Keď klesne dopyt po uhľovodíkových palivách, bude to predstavovať zásadnú zmenu pre trhu s ropou. Spotreba benzínu a motorovej nafty v autách totiž predstavuje 55 percent celkovej svetovej spotreby ropy. Zmenu smerovania v tomto smere už napríklad ohlásilo Volvo, ktoré vlastní čínska spoločnosť Geely. Nízke cena ropy budú znamenať stop pre rozvoj amerického ropného priemyslu.

Táto úvaha má dlhodobý charakter, no poďme sa pozrieť aj na rozporuplný krátkodobý a strednodobý výhľad.

Menšia kúpyschopnosť Američanov

Ekonomické modely naznačujú, že aj keby bol Donald Trump vo svojich politikách úspešný, skôr by zrýchlil, ako spomalil oslabovanie dolára.

Deficit bežného účtu Spojených štátov amerických má totiž narastajúcu tendenciu. Krajina teda míňa viac peňazí, ako vytvára, a D. Trump chce tento stav zmeniť. Znie to ako odhodlaný a dobre mienený príkaz do boja, no musíme si uvedomiť, že ak by k tomu došlo, spolu s korekciou deficitu bežného účtu, by klesla aj životná úroveň Američanov. Presnejšie povedané, možnosť utrácať peniaze by sa znížila, pretože deficit bežného účtu je, akoby ste žili nad vaše pomery a prebytok naopak znamená šetrenie.

Aj Trumpove heslo „Amerika na prvom mieste“ je anti-produktívne, pretože umelo vytvorené pracovné miesta doma nemôžu konkurovať vytváraniu produktívnych pracovných miest inde vo svete. Niekedy zdravému rozumu a faktom tak stojí v ceste politika. Ospravedlňujem sa, že som to povedal takto nahlas.

Americké firmy stratia prístup na čínsky trh

Jedným z mála odvetví, v ktorých dokážu byť USA konkurencieschopné, sú technológie, avšak aj v tomto sektore sa objavuje problém menom Donald Trump. Ďalším kľúčovým heslom amerického prezidenta je totiž: „Čína je zlá“. Americký prezident sa zdá byť odhodlaný spustiť obchodnú vojnu s Čínou, čo neskôr veľmi tvrdo zasiahne aj investorov v tejto oblasti.

Práve teraz totiž žijú v Ázii štyri miliardy ľudí a do roku 2050 sa toto číslo zvýši na päť miliárd. Predstavte si takto veľký trh, v ktorom majú americké monopoly (Facebook, Google, či Amazon) malú, alebo takmer žiadnu možnosť prístupu dostať sa na trh.

Keď spomínam Amazon, niektorí traderi s menšími skúsenosťami zabúdajú, že korekcia o 30-50 percent je normálna, nie výnimočná. Napríklad korekcia Nasdaqu v roku 2000/2001 dosiahla až 75 percent. Od štartu posledného kvantitatívneho uvoľňovania a intervencií stihol už Nasdaq stúpnuť až o 366 percenta. Moje obavy zvyšuje aj fakt, že súvaha FEDu už nepredstavuje pre trh žiadnu podporu, avšak zisky spoločností môžu zatiaľ i naďalej pomáhať nafukovať bublinu.

Začne sa ropa obchodovať v juanoch?

Ďalšou pre USA nepriaznivou správou by mohlo byť spustenie obchodovania s ropou v čínskych juanoch. Táto udalosť, ak by k nej došlo, by mala zásadný dopad na svetové trhy a pozíciu USA na nich. Zaradili sme ju preto do našich Šokujúcich predpovedí pre rok 2018.

Je možné, že šanghajská Medzinárodná energetická burza uvedie na budúci rok futures kontakty na ropu denominované v čínskych juanoch. Tento trh pritom už dlhé roky patrí výhradne americkému doláru. Denne takto prebiehajú obchody s viac ako dvomi miliardami barelov, čo je zhruba 20 krát viac ako denný svetový dopyt po rope. Po tom, ako na juan v minulých rokoch prešli aj obchody s ďalšími komoditami, najmä kovmi, by rozšírenie aj na ropu nemuselo byť až tak nepravdepodobné.

Najväčším svetovým importérom je Čína. Aj mnohí veľkí exportéri, ako Irán a Rusko, by sa obchodom v juanoch určite potešili. Čína sa tak možno k tomuto kroku odhodlá už na budúci rok, a to aj napriek riziku devalvácie svojej meny a naštrbenia vzťahov s obchodným partnerom a dlhoročnou svetovou obchodnou veľmocou, Spojenými štátmi americkými.

Na nárast popularity juanu by však nedoplatil len dolár, ale aj euro, pretože u časti investorov by juan prevzal miesto eura ako stabilnej záložnej meny.

xtb
Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre