Zrušenie 500-eurovky bude stáť až pol miliardy eur

Ako vyplýva z najnovších odhadov odborníkov centrálnych bánk a Európskej centrálnej banky, zrušenie bankovky s nominálnou hodnotou 500 eur bude eurozónu stáť viac ako pol miliardy eur. Informuje o tom nemecký  denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

V súčasnosti je totiž v obehu až 600-miliónov 500-euroviek, ktoré v prípade zrušenia tejto bankovky musia byť nahradené bankovkami s nižšou minimálnou hodnotou (predovšetkým 200-eurovkami a 100-eurovkami), takže podstatnú časť nákladov by tvorili náklady na tlač.

Ďalšími nákladmi majú byť výdavky na logistiku výmeny, čo môže byť niekoľko stoviek miliónov eur.

Hovorca ECB dodal, že plnú výšku potenciálnych nákladov je možné odhadnúť až vtedy, keď budú zohľadnené všetky detaily, k čomu v súčasnosti ešte nedošlo.

Podľa kritikov 500-eurová bankovka, ktorá je v obehu od roku 2002, neslúži bežným ľuďom, ale najmä kriminálnikom. Kritici uvádzajú, že bankovka podporuje čiernu ekonomiku, pranie špinavých peňazí a hrá len malú úlohu vo fungovaní reálnej ekonomiky.

Aj člen predstavenstva ECB Benoit Coeuré priznal, že ľudia za drahšie nákupy platia prevažne elektronicky, takže využitie tejto bankovky je minimálne.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre