Keď finančnými trhmi lomcuje strach

Svetovými finančnými trhmi stále zmieta pocit strachu. Deprimujúce dôkazy o zlom ekonomickom zdraví Číny spustili pokles na ázijských burzách a bičovali už aj tak oslabené rozvíjajúce sa trhy a komoditné meny.

Risk-off tsunami, čiže averzia k riziku, dorazila aj na európske trhy. Popredné indexy padali ako domino a obrazovky monitorov na burzách sa zafarbili do červena. Nové PPI dáta (index cien producentov) z eurozóny dosiahli hodnotu 52,3, čo je menej ako sa očakávalo. Ešte viac sa tým rozvírili dovtedajšie chmáry.

Ropa je v očakávaní, kedže existujú náznaky, že by OPEC mohol znížiť výrobu a zároveň to vyzerá tak, že ťažba ropy v USA je v skutočnosti menšia, ako sme si mysleli.

Čínske spomalenie

Lakshi Thurai z obchodného oddelenia Saxo Bank v Singapure uvádza, že čínske oficiálne PMI (nálada nákupných manažérov) spadlo v auguste na úroveň 49,7, čo predstavuje trojročné minimum a je to prvý krát čo táto úroveň klesla pod 50.

„Trhy ešte nemuseli dosiahnuť svoje dno a akcie sú stále na nízkych úrovniach. Dôvera v schopnosť Číny podporiť trh totiž stále ubúda,” hovorí L. Thurai.

Akciový bolehlav

Vráťme sa spät do Európy. Hlavný akciový stratég Peter Garnry vraví, že futures skočili cez palubu. Index DAX klesol o dve percentá. “Znova sme sa vrátili do režimu averzie k riziku. Môžeme vidieť klasické poznávacie znamenia ako posilňujúci sa yen a euro a široký výpredaj akcií,” hovorí.

Pri pohľade do budúcnosti P. Garnry očakáva vysokú volatilitu, čo podľa neho potvrdzuje aj hodnota indexu VIX, ktorá dosahuje úrovne vyššie ako historický priemer. Dôvodmi sú pokračujúce obavy z vývoja v Číne, znižovanie expozície voči riziku zo strany hedžových fondov a neistota ohľadom americkej menovej politiky.

Vedúcemu komoditnému stratégovi Saxo Bank Ole Hansenovi sa potvrdzujú slová, že iba zníženie tažby zo strany OPECu, alebo definitívne dôkazy o spomalení americkej ťažby, môžu nakopnúť čierne zlato na rastovú trajektóriu. EIA revidovalo svoju metodiku pre posudzovanie ťažby, čo znížilo údaj o ťažbe americkej bridlicovej ropy v prvej polovici tohto roka o stotisíc barelov. „Nie je to síce veľa, ale stále je to vítaný signál,“ hovorí Hansen.

Oveľa dôležitejšia je perspektíva skutočnej produkcie v krajinách OPEC. Zatiaľ nemáme oficiálne dáta. Tie budú zverejnené niekde v redakčnej poznámke ropného magazínu Opec Bulletin. Mohlo by to znamenať aspoň snahu organizácie začať hovoriť s ostatnými producentmi s cieľom dosiahnuť rovnováhu na trhu, hovorí Hansen.

“Organizácia bude aj naďalej robiť všetko, čo je v jej silách, aby na ropnom trhu vytvorila priaznivé prostredie a dosiahla rovnováhu so spravodlivými a rozumnými cenami” uviedol OPEC.

Autor: Clare MacCarthy, zastupujúci editor TradingFloor.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre