Zlato na 4-mesačnom minime. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Krátko pred zasadnutím Menového výboru Fedu (FOMC) je zlato vo „vyčkávacej“ nálade. Obchoduje sa na úrovni 1148 dolárov za trojskú uncu, čo je najnižšia úroveň za posledné 4 mesiace.

Dôvod posledných strát tohto kovu je jasný: Mnohí analytici očakávajú, že americká centrálna banka vydláždi cestu k prvému zvyšovaniu sadzieb od roku 2006. A keďže to boli nulové sadzby a tlačenie peňazí, čo cenu zlata vyhnali k rekordným maximám, sprísňovanie menovej politiky žltý kov vôbec neteší.

„Očakávame, že ak Fed zo svojej rétoriky odstráni slovo „trpezlivý“, zlato bude ďalej lacnieť“, komentoval aktuálnu situáciu Naeem Aslam zo spoločnosti AvaTrade.

Podobne to vidí aj James Steel z HSBC, ktorý v komentári pre klientov uvádza, že odstránenie slova trpezlivý dostane cenu zlata pod tlak, obzvlášť ak dôjde k posilneniu amerického dolára.

Šéfka Fedu, Janet Yellenová naposledy uviedla, že v otázke zvyšovania sadzieb je centrálna banka “trpezlivá”. Ak pozmení svoju rétoriku, pre trhy to bude signál, že k zvýšeniu sadzieb môže dôjsť už na júnovom zasadnutí.

Objavujú sa však aj názory, že na zvyšovanie sadzieb v USA je ešte priskoro. Aj keď americký trh práce prekvapil sériou excelentných výsledkov, problémov zostáva slabý rast miezd a nízke inflačné očakávania.

Zlato, či komodity ako celok neteší ani silnejúci americký dolár, ktorý predražuje nákupy investorom z iných menových oblastí. Dolárový index, ktorý meria silu amerického dolára voči košu hlavných mien, sa naďalej drží 12-ročného maxima.

Na druhej strane je možné, že lákavá nízka cena zlata sa postará o väčší dopyt z Číny alebo Indie, čo cene poskytne určitú podporu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre