Trhy v režime risk-off. Zlato dražie

Posledné dni môžeme na trhoch badať výrazné výpredaje akcií či iných rizikových aktív, od Ázie až po Wall Street. Sentiment je pochmúrny, môže za to zdrvená cena ropy či politická nestabilita v Grécku.

Investori tak dali jasne pocítiť svoju averziu k riziku, pričom víťazmi sa v takejto situácii stávajú bezpečné prístavy ako je aj zlato.

Technickí analytici uvádzajú, že cena žltého kovu zaznamenala krátkodobý odpor na úrovni 100-dňového kĺzavého priemeru 1216 USD/uncu. Support stanovili na úrovni 1180 USD.

Najnovšie údaje zverejnené v pondelok ukázali, že hedžové fondy navýšili svoje čisté LONG pozície v zlate či v striebre, čo indikuje väčší záujem hedžových manažérov o tento kov.

Na druhej strane, treba dodať, že silný dolár môže pribrzdiť zlatých býkov – včera dolárový index dosahoval úrovne v blízkosti 9-ročného maxima.

Dnes zlato dražie o 0,66 % na 1213 USD/uncu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre