Nepomohla ani ECB. Nálada investorov v eurozóne sa ďalej zhoršuje

Aj napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) minulý týždeň prijala menové stimuly, dôvera investorov sa prekvapivo zhoršuje. Index Sentix v júni výrazne oslabil z predošlých 12,5 bodu na 8,5 bodu.

V súčasnosti sa tak index nachádza na najnižšej úrovni od decembra 2013, pričom júnový pokles je druhým v rade. Ekonómovia počítali s nárastom hodnoty indexu na 13,3 bodu.

Ako tvrdí Sebastian Wanke, expert inštitútu Sentix, jasný júnový pokles je prekvapením, nakoľko ECB minulý štvrtok prijala komplexné opatrenia, ktorých cieľom je podporiť ochromený hospodársky rast a zabrániť poklesu cien.

ECB minulý týždeň rozhodla, že zníži kľúčovú refinančnú sadzbu o 10 percentuálnych bodov  na historické minimum 0,15 %. Okrem toho ako jediná z najväčších svetových centrálnych bánk prijala zápornú depozitnú sadzbu, takže finančné domy za uloženie prostriedkov v ECB zaplatia.

Napriek tomu sa k opatreniam ECB mnoho ekonómov postavilo kriticky – podľa nich sú prijaté stimuly nedostatočné, pričom depozitná sadzba môže mať miesto inflačných až dezinflačné účinky.

Skepticky sa o zásahoch ECB vyjadrila aj ratingová agentúra Moody’s, ktorá tvrdí, že ich dosah na ekonomiku a úverový trh bude minimálny.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre