Finančná nezávislosť je drina

Veď ak by neplatil titulok tohto príspevku, naokolo by sme mali samých finančne nezávislých ľudí. Ako ale viete, povedať si „som finančne nezávislý“ si môže len úzky počet ľudí.

Ak sa chcete zaradiť k finančne nezávislým, musíte mať neustále na pamäti, že finančná sloboda = tvrdá práca a odhodlanie.

Sme súčasťou spoločnosti, kde na nás marketéri útočia všetkými možnými marketingovými nástrojmi. Či už je to internet (a otravné reklamy na YouTube), schránky preplnené letákmi alebo bilboardy s chrumkavým tovarom, prostredie naokolo nás tlačí k nerozumným výdavkom.

Ľudia nás priam inšpirujú k utrácaniu a nerozumnému míňaniu. Toto všetko sa dá odignorovať, no budete musieť zapracovať na sebe a taktiež na prístupe k svojim peniazom. Neustále sa snažte myslieť dlhodobo a pýtať sa samého seba:

Stojí mi táto naliehavá túžba za to, aby som sa vzdialil od dlhodobého cieľa/sna?!

Nebude to ľahké, veď ako uvádza titulok, finančná nezávislosť je drina. Zoberte si ale príklad od skutočne bohatých a finančne slobodných ľudí – nepodporujú extravagantný životný štýl. Všetky tie luxusné BMW-čká a Mercedesy nešoférujú milionári. Im stačí Toyota (podľa výskumu je to najobľúbenejšie auto amerických milionárov), ktorá ich rovnako ako drahé vozy odvezie tam, kam potrebujú.

Všetci tí nadpriemerne zarábajúci (avšak nie finančne nezávislí) ľudia zarábajú a míňajú. Často od nich budete počuť niečo ako: “Ani netuším, koľko to stálo..je mi to jedno.” Nevedia aké sú ich príjmy a aké sú ich výdavky, nepozerajú na ceny a bezhlavo utrácajú.

Finančne nezávislí ľudia volia úplne opačný prístup, pretože presne vedia, aké sú ich príjmy, ciele a majú dokonale odsledované výdavky.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre