Naštvali ho drahé fotky. Nakoniec začal fotiť sám a stal sa z neho miliardár

Jonathan Oringer mal 29 rokov, keď na svet prišiel s nápadom nízkonákladových digitálnych fotografií, ktoré si ako “teplé rožky” kupovali blogeri, mediálne agentúry či podniky rôznych veľkostí a zameraní. Čo ho k tomu vlastne viedlo?

Keď chcel na svoje webové stránky či do svojej marketingovej literatúry umiestniť kvalitné fotografie, poriadne sa zapotil, kým objavil niečo za rozumnú cenu (až vôbec objavil).

Nakoniec si povedal dosť – využil pokles cien fotoaparátov, vyzbrojil sa digitálnou technikou a na internet začal vešať tisíce vlastných fotiek. Dnes o 10 rokov neskôr jeho fotobanka Shutterstock ponúka cez 27 miliónov fotografií, ktoré prostredníctvom licencie využívajú mená ako Google či Morgan Stanley.

Ako s odstupom času niektorí hovoria, Oringer našiel dieru na trhu a využil ju v správnom čase. „Keď som začal fotiť, nezameriaval som sa na žiadny konkrétny žáner“, spomína si Oringer, ktorý fotil všetko, od psa s novinami v zuboch až po kaviareň, v ktorej pracoval.

Záujem o lacnejšie fotografie bol čoraz väčší, a aby udržal krok s rastúcim dopytom, priniesol platformu, ktorá fotografom umožňovala uploadovať vlastné zábery.  K roku 2007 sa v jeho fotobanke nachádzali zhruba 2 milióny snímok.

V roku 2008 Shutterstock získal kapitál (doteraz nezverejnená čiastka) od spoločnosti Insight Venture Partners. O rok neskôr v hotovosti odkúpil firmu Bigstock, za ktorú zaplatil 3,3 milióna dolárov.

Nakoniec prišiel október 2012 a Oringerova spoločnosť vstúpila na burzu.Vstúpili sme na trh, aby sme zviditeľnili spoločnosť a získali finančné prostriedky, ktoré nám umožnia zostať lídrom v oblasti začínajúcich fotografií”, hovorí zakladateľ Shutterstock.

39-ročný Oringer drží v spoločnosti Shutterstock 55 %-ný podiel, čo predstavuje celkom 18,5 milióna akcií. Ak si to vynásobíme aktuálnou cenou jednej akcie, vyjde nám, že z Oringera je dnes miliardár (1,04 mld. dolárov).

Vývoj akcií spoločnosti Shutterstock za posledný rok

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre