Eurozóna je v recesii už 6 štvrťrokov za sebou

Dáta zverejnené v stredu ukázali to, čo sa predpokladalo. Recesia v eurozóne nekončí a trvá už jeden a pol roka bez prerušenia, čo je najdlhšia recesia od zavedenia eura v roku 1999.

Ekonomika 17 krajín platiacich eurom sa v prvom kvartáli 2013 znížila, takže rastu sme sa opäť nedočkali. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku poklesla ekonomika krajín o 0,2 % a oproti rovnakému obdobiu minulého roka dokonca o rovné 1 %.

Klesá tiež hospodárstvo celej EÚ 27. A to oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,1 % a voči rovnakému obdobiu spred roka o 0,7 %. Údaje o jednotlivých krajinách ukázali, že spomedzi zverejnených krajín bolo v recesii 9 štátov.

Recesii sa podarilo vyhnúť Nemecku, ktorému po prepade hospodárstva v poslednom kvartáli 2012 ekonomika opäť rástla, aj keď len veľmi mierne a to o 0,1 %.

K tým lepším patrí aj Slovensko

Spomedzi krajín, pre ktoré eurostat zhromažďuje údaje, dosiahli najsilnejší rast ekonomiky Litvy a Lotyšska, ktoré dosiahli medzikvartálny rast 1,3 resp. 1,2 %. Ku krajinám ktorých ekonomika rástla patrí aj Slovensko s medzikvartálnym rastom 0,3 % a medziročným nárastom hospodárstva o 0,9 %.

Cyperská ekonomika si z prvého kvartála 2013 odnáša pokles 1,3 %.

Na opačnej strane sa nachádzajú ekonomiky s najprudším poklesom ekonomiky. Pre sedem krajín zatiaľ eurostat údaje nemá k dispozícii. Z tých zvyšných najhoršie dopadli Cyprus s poklesom 1,3 %, Estónsko s 1 % poklesom a Česko, ktorého hospodárstvo sa prepadlo medzikvartálne o 0,8 %.

Negatívny vývoj sa podpisuje aj pod nárast nezamestnanosti. Z 340 miliónov obyvateľov eurozóny je bez práce asi 19 miliónov, pričom nezamestnanosť v Grécku a Španielsku sa blíži k 27 %.

Riešiť vážnu situáciu a podporiť rast sa preto snaží aj Európska centrálna banka, ktorá tento mesiac rozhodla o znížení základnej úrokovej sadzby na historické minimum 0,5 %.

Európsky predstavitelia sa aj napriek zložitej situácii snažia udržať na uzde už aj tak vysoké zadlženie mnohých krajín. Čoraz viac sa však objavujú názory, či nie sú úsporné opatrenia kontraproduktívne, nakoľko je nepopierateľný ich vplyv na spomaľovanie rastu.

Komentáre